20 éve kapott Nobel-díjat Kertész Imre

Kertész Imrére emlékeznek a közmédia csatornái december 10-én. 

Húsz évvel ezelőtt, 2002. december 10-én ismerték el irodalmi Nobel-díjjal Kertész Imre írót, műfordítót. Az évfordulóra a Duna, az M5 és a Kossuth Rádió is tematikus műsorkínálattal készül.

Két évtizeddel ezelőtt született meg a döntés a Svéd Akadémián arról, hogy első magyar íróként Kertész Imre kapja meg az irodalmi Nobel-díjat, kimagasló írói munkássága elismeréseként.

A történelmi jelentőségű kitüntetésre emlékezve és a Kertész-életmű előtt tisztelegve tart december 10-én tematikus napot a közmédia.

Az évforduló alkalmából megjelent Sorstalanság című művének legújabb kiadása.

A Sorstalanság című regény 33. kiadása Kertész Imre 20 éve átadott irodalmi Nobel-díjának évfordulóján a Kertész Imre Intézetet fenntartó Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Alapítvány gondozásában jelent meg – áll az intézet MTI-hez eljuttatott közleményében.

Kertész Imre 1960-tól tizenhárom éven keresztül írta a Sorstalanságot. Elsőként a Magvető Kiadóhoz kopogtatott be kéziratával, ott azonban visszautasították.

Ezután a kor másik nagy kiadójához, a Szépirodalmi Könyvkiadóhoz vitte be regényét, ahol végül 1975-ben jelent meg. Kertész visszaemlékezése szerint első szerkesztője, Gondos Ernő mondatról mondatra át akarta dolgozni a szöveget, de az írónak sikerült meggyőznie arról, hogy maradjanak az általa alkalmazott nyelvi megoldásoknál. A szöveg lényegében változatlan maradt 1993-ig, ekkor azonban a szerző több ponton átdolgozta regényét a Századvég Kiadó Kertész Imre Összegyűjtött Művei című sorozata számára.

A most megjelent, 33. kiadás alapja ez az 1993-as, a szerző által átdolgozott kiadás. Ezt a szöveget vetette össze a könyv szerkesztője az 1975-ös első, illetve a 2017-es utolsó kiadással, megőrizve a szöveg ritmusát és tagolását biztosító egyéni központozást, kiszűrve a sajtóhibákat, valamint a korábbi szedők és szerkesztők önkényes javításait – áll a közleményben.

Kié tehát Kertész Imre?

Kertész nem adott felmentést a Hitlert legyőző Szovjetuniónak, mely fullasztó diktatúrát hozott létre. Pelle János írása.