Izrael nem ad vízumot a palesztinbarát elfogultsággal vádolt ENSZ-ügynököknek

Az izraeli külügyminisztérium leállította a beutazási vízumok kiadását az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatala (OCHA) tisztviselői számára, mivel véleménye szerint az ügynökség szisztematikusan alulszámolja a palesztin terrortámadások izraeli áldozatait, és nem minősítik megfelelően az ilyen támadásokat.

Az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Hivatalát azzal vádolja az izraeli külügy, izraeli civilek megöléséről vagy megsebesítéséről úgy számol be, hogy azok „vitatott körülmények közötti” események,

miközben a palesztin áldozatokról szóló jelentéseknél azonnal Izraelre hárítja a felelősséget, például az izraeli hadsereg és palesztin fegyveresek közötti összecsapásokban.

Minderre a legutóbbi példa, hogy az OCHA elutasította, hogy terrorcselekményként ismerje el Shulamit Rachel Ovadia izraeli állampolgár palesztin terrorista általi meggyilkolását, azt állítva, hogy a gyilkos indítékai „tisztázatlanok”.

Egy másik esetben az ügynökség Eliyahu Kayt, akit tavaly Jeruzsálem óvárosában egy palesztin fegyveres gyilkolt meg, „egy telepesnek minősítette, akit a megszállt területen gyilkoltak meg”, miközben valójában Modiin-Maccabim-Reutban, egy Izraelen belüli városban élt.

Mindez példa azon egyértelmű Izrael-ellenes elfogultságok mellett, amelyeket az ügynökség tisztviselői az ENSZ-nek szóló rendszeres jelentéseikben minden héten bemutatnak.

Tavaly nyáron az ügynökség eltávolította posztjáról Sarah Muscroftot, az úgynevezett „megszállt palesztin területeken” működő kirendeltségének vezetőjét, miután a vezető egy tweetben elítélte a palesztin Iszlám Dzsihádot, amiért „válogatás nélküli rakétatüzet indított” izraeli lakott területekre a legutóbbi gázai konfliktus során.

Gilad Erdan, Izrael ENSZ-nagykövete régóta harcot folytat az ügynökség ellen, és követeli, hogy az ügynökség a ciszjordániai és jeruzsálemi zsidók elleni kődobálós és Molotov-koktélos támadásokat is vegye figyelembe jelentéseiben.

Erdan többször is az ENSZ főtitkárához, António Guterreshez fordult a kérdéssel, és azt állította, hogy az ügynökség a terrorizmus zsidó áldozatairól nem tesz említést jelentéseiben.

„Az OCHA továbbra is hamis képet mutat a valóságról. Újra és újra úgy döntenek, hogy figyelmen kívül hagyják a terrorizmus izraeli áldozatait és a palesztin terror létezését” – mondta Erdan hozzátéve, hogy Izraelnek „semmi oka nincs arra, hogy továbbra is engedélyezze olyan ENSZ-tisztviselők belépését, akik hazudnak arról, hogy mi történik Izraelben, és támogatják az Izrael elleni terrorizmust.”

Natalie Portman: Megszakad a szívem a növekvő antiszemitizmus miatt

Az Oscar-díjas izraeli-amerikai színésznő posztja Kanye West rapper közelmúltbeli antiszemita kijelentéseire reflektált.