Németországi zsidó vezető lehetett iráni kém célpontja

Németország legnagyobb zsidó szervezetének vezetőjét az iráni titkosszolgálat kémje vehette célba – derült ki német hatóságok vizsgálataiból.

A FOCUS hírmagazin arról számolt be, hogy Josef Schuster, akit nemrég választottak meg harmadik négyéves ciklusára a Németországi Zsidók Központi Tanácsának elnökévé, gyakran célja fenyegetéseknek, de a német biztonsági szervek részéről magas szintű védelmet kap.

Nagy-Britannia, Kanada és az Egyesült Államok hírszerző szolgálatai a múlt héten arra figyelmeztettek, hogy iráni sejtek esetleg zsidó vezetők, iráni disszidensek és újságírók ellen intézhetnek támadásokat.

Iráni külföldi ügynökök iszlám szélsőségeseket és közönséges bűnözőket is felkészítenek az ilyen támadások előkészítésére és végrehajtására – áll a jelentésben.

Ebben az esetben egy 49 éves, szíriai születésű, csak Aladin Mohamed H. néven azonosított, iraki állampolgárságú férfit gyanúsítanak azzal, hogy az iráni titkosszolgálatnak kémkedett Schuster után.

Állítólag hat éven át informátorként dolgozott Németországnak, és iszlamista radikálisokról szolgáltatott információkat.

Eközben az Észak-Rajna-Vesztfália tartománybeli Essen városában, két zsinagóga homlokzatán november végén talált golyónyomok vizsgálata során lehetséges iráni kapcsolatra derült fény. Az incidensek során senki sem sérült meg. A támadásokkal kapcsolatban egy 35 éves, német és iráni állampolgárságú férfit tartanak fogva.

A düsseldorfi főügyészség szerint a férfi állítólag november közepén megpróbált bűntársat toborozni egy tervezett gyújtogatásos támadáshoz a dortmundi zsinagóga ellen.

A nyomozók elmondták, hogy gyanújuk szerint az incidensek összefüggésben állhatnak a bochumi Hildegardis iskola, egy állami középiskola elleni, ugyanazon az éjszakán elkövetett gyújtogatással.

A jelentések szerint az említett támadások után már megszigorították a biztonsági intézkedéseket az észak-rajna-vesztfáliai zsidó intézmények körül. A tartományi belügyminisztérium szerint a nyomozás folytatása miatt ismét megerősítették a biztonsági intézkedéseket.

Az ARD televízió Kontraste című hírmagazinja megerősítette, hogy a német nyomozók az iráni Forradalmi Gárdát gyanítják a támadások mögött.

A kémkedési ügyben állítólag „berlini biztonsági körök” figyelték a gyanúsított telefonbeszélgetéseit. Az ügy emlékeztet egy másik 2018-as esetre, amelyben német nyomozók razziákat tartottak 10 feltételezett iráni ügynök németországi otthonában és munkahelyén, akiket azzal gyanúsítottak, hogy különböző potenciális célpontok, köztük zsidó vezetők és intézmények megfigyelését végezték.

Lerombolták a házát, amiért hidzsáb nélkül versenyzett

Brutálisan megtorolta az iszlamista rezsim az iráni sportolónő bátor tettét.