Túlélt egy rakétacsapást, és most Izraelben küzd azért, hogy újra járni tudjon

Roman Bashenko, aki a háború előtt rendőr volt egy olyan épületben állomásozott, amit rakétatalálat ért. A feleségének köszönheti, hogy csodával határos módon mégis életben maradt.

Amikor az ukrán mentőalakulatok felfedezték a felrobbantott, törmeléktömegekkel körülvett lyukat azon a helyen, ahol Roman Bashenkót utoljára látták, feladtak minden reményt, hogy élve találják meg.

„Azt hitték, hogy… darabokra robbantam” – mondta Bashenko a The Times of Israelnek

A dnyiprói rendőr, aki korábban, 2014-ben már szolgált Donbászban, az év eleji orosz inváziót követően lett behívva háborús szolgálatra.

Július 27-én a kora reggeli órákban egy orosz rakéta eltalálta a donbászi régióbeli Bakhmut városában lévő épületet, ahol állomásozott. A város az elmúlt hat hónapban orosz támadások célpontja volt, és a 70 ezer lakos nagy része elmenekült.

„Az első emeleten voltam, és a rakéta robbanása 6 méter mélyre taszított az alagsorba” – emlékezett vissza Bashenko, hozzátéve, hogy az utolsó dolog, amire emlékszik, hogy a szobában van, és minden elsötétül.

Az életét a 250 kilométerre lévő felesége, Katya Bashenko mentette meg, aki otthon, Dnyipróban tartózkodott.

„A feleségem általában reggelente szokott hívni – és ő csak hívott és hívott” – mondta Roman, és elmagyarázta, hogy a telefonja valahol a közelében landolt. „Magamhoz tértem, de mozdulni sem tudtam. Körülöttem minden sötét volt, és törmelék borított. De aztán hallottam, hogy rezeg a telefonom, így elkezdtem az ujjaimmal kutatni utána”.

„Nem tudom, milyen csoda folytán sikerült elérnem őt, annyira rossz volt a kommunikációs vonal”

– mondta Katya az izraeli lapnak.

„Elkezdtem kérdezgetni, hogy mit lát maga körül, és azonnal hívtam a mentőket”.

Addigra az elsősegélynyújtók már felírták Bashenko nevét a támadásban elhunytak listájára.

A robbanás pillanatától számítva 13 órába telt, mire megtalálták és kiásták Bashenkót. Súlyos gerincsérüléssel került elő, jelenleg deréktól lefelé lebénult.

A 21 fős egységének további hét tagja megsérült, öten pedig meghaltak a robbanásban.

A frontvonalban fekvő Bakhmut városából Izraelbe való utazás eddig 100 000 dollárjába került a párnak, amelyet teljes egészében a férfi rendőrként, a felesége pedig fodrászként kapott fizetéséből és megtakarításaikból, valamint a barátok, a család és a jóakarók nagylelkű segítségéből finanszíroztak.

„Egyetlen kormány sem segített nekünk” – jegyzi meg Bashenko, hozzátéve, hogy sok ukrán, aki orvosi kezelésre érkezik Izraelbe, maga fizet.

A költségek ellenére Izrael volt a legjobb elérhető lehetőség a kezelésre, mondja a házaspár.

Izrael volt az első és egyetlen ország, amely felállított egy ideiglenes tábori kórházat Nyugat-Ukrajnában, ahol 6200 embert kezeltek, mielőtt 2022 április végén bezárták.

„Örülünk az izraeli humanitárius segélynek, de vezetésünk több katonai-technikai együttműködésre törekszik a védelmi eszközök terén, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy megmentsük az emberek életét” – mondta Jevgen Kornyijcsuk, Ukrajna izraeli nagykövete a Times of Israelnek adott reakcióban.

Jelenleg az orvosok azt mondják, hogy valószínűleg nem tudnak segíteni Bashenkónak abban, hogy újra járni tudjon – ez a prognózis sötétebb, mint az az optimizmus, amit az ukrajnai szakemberektől hallott.

„Ezért most más szakemberek véleményét keressük arról, hogy lehetséges-e a járóképességem helyreállítása”- mondta Bashenko.

Ami a jövőt illeti, „az, hogy újra tudok-e járni vagy sem”, attól függ, hogy mi történik itt Izraelben, mondta Bashenko. „Még nem adjuk fel” – tette hozzá.

Ez történik, amikor Moszkva haragja lecsap Ukrajna egyik legnagyobb városára

Nyolc orosz cirkálórakéta csapódott a 650 ezer lakosú Krivoj Rog gátjába, elárasztva ezzel a várost.