Ez történik, amikor Moszkva haragja lecsap Ukrajna egyik legnagyobb városára

Az Inhulec folyó vízszintje a becslések szerint 2,5 méterrel emelkedett meg, miután orosz cirkálórakéták csapódtak a rajta lévő gátba, elárasztva Volodimir Zelenszkij szülővárosának utcáit.

Az ukrán elnök csütörtökön kora reggel közzétett friss videóbeszédében azt mondta, hogy „mindent megteszünk az újabb aljas orosz cselekedet következményeinek felszámolása érdekében”, utalva az Inhulec folyó mentén fekvő Krivoj Rogban lévő gát célba vételére.

A város hatóságai a vízrendszerben keletkezett károk megfékezéséért küzdenek, miután nyolc cirkálórakéta csapódott be egy ottani vízszivattyúállomásba. Zelenszkij szerint az oroszok ezzel azt kísérelték meg, hogy elárasszák a várost, amely Közép-Ukrajna legnagyobb városa, és amelynek lakossága a háború előtt 650 000 főre volt becsülhető.

„A vízszivattyútelep megsemmisült. A folyó áttörte a gátat és túlcsordult a partjain. A lakóépületek csak néhány méterre vannak a folyótól”

– tweetelte Inna Sovszun ukrán törvényhozó.

Az orosz csapások áradásokat okoztak a város egyes területein, miután a folyó vízszintje a becslések szerint 2,5 métert emelkedett.

Az orosz támadás célja valószínűleg az volt, hogy megrongálják a folyón lejjebb lévő ukrán pontonhidakat a herszoni ellentámadás megzavarására irányuló erőfeszítések részeként

– közölte az Institute for the Study of War.

Az interneten közzétett videókon az Inhulec megemelkedett vízszintje és elárasztott városi utcák voltak láthatók.

Maria Avdeeva on Twitter: „Dam in Kryvyi Rih, destroyed today by Russian missiles. The water in river Inhulets is still rising. Russian propagandists are praising the attack on critical civilian infrastructure. No doubt Russia is a terrorist state. pic.twitter.com/EijD0P0Wge / Twitter”

Dam in Kryvyi Rih, destroyed today by Russian missiles. The water in river Inhulets is still rising. Russian propagandists are praising the attack on critical civilian infrastructure. No doubt Russia is a terrorist state. pic.twitter.com/EijD0P0Wge

Zelenszkij orosz nyelvre váltva üzent Oroszországnak a támadás után.

„Az önök mai rakétatámadásai, az orosz rakéták, amelyek Krivoj Rogot, a Karacsuni víztározó gátját, katonai szempontból egyáltalán nem fontos objektumokat vették célba, valójában egyszerű civilek százezreit találták el, ami egy újabb ok, amiért Oroszország veszíteni fog…

önök gyengék, akik háborút folytatnak civilek ellen; gazemberek, akik a csatatérről elmenekülve valahonnan messziről próbálnak kárt okozni”.

Elkezdődtek az orosz megtorló támadások – az ukrán civil lakosság ellen

Egész Ukrajna területén szólnak a légvédelmi szirénák.