Bevonult az izraeli hadseregbe Köves Slomó fia

Köves Shalom ráadásul veszélyes terepen, Ciszjordániában szolgál, de ő fontosnak tartja, hogy részese legyen a zsidó állam fenntartásának — írja a Kibic Magazin.

Köves Slomó rabbi legidősebb, 20 éves fia augusztusban vonult be a Giváti ezredbe, az izraeli hadsereg egyik gyalogos harci alakulatába. Összesen 2 év 8 hónapot szolgál itt egy kifejezetten háredi, vallásos katonák számára fenntartott szakaszban.

Shalom izraeli-magyar állampolgár, és már 13-14 éves korában eldöntötte, hogy szeretne katona lenni Izraelben. Köves Slomó rabbi a Kibic kérdésére elmondta, felesége, Köves Dvora rebbecen családjának férfi tagjai közül sokan voltak katonák. Az édesapja például – amellett, hogy rabbi volt Akkóban – még a jom kipuri háborúban is szolgált.

„2000 évig azért imádkoztak az őseink, hogy Izraelbe jöhessenek, ezért kár lenne nem részt venni a zsidó állam újraalakulásában egy olyan korban, amikor Izrael állam már létezik”

– mondta Köves Shalom.

Hozzátette, hogy ettől ez még nem könnyű döntés, de abban bízik, hogy ennek hatására erősebb ember válik majd belőle. Párhuzamként a jesivában való tanulást említette, ami szintén nem volt könnyű a számára, mégis úgy véli, e nélkül most teljesen más ember lenne.

„A család alapvetően örült Shalom döntésének, és büszkék vagyunk arra, hogy a fiúnk ennyire elkötelezett, kitart az elhatározása mellett. Reméljük, hogy békében és egészségben fog hazatérni”

– mondta Köves Slomó rabbi, aki annak idején egyetlen feltételül azt szabta a fiának, hogy fejezze be a jesivát, és tegye le a rabbi vizsgát. Ezt mostanra Shalom teljesítette.

A cikk folytatása itt olvasható.

Köves Slomó: Jövőnk a tét

Az EMIH vezető rabbija szerint a miniszterelnök tusnádfürdői beszédével kapcsolatban „annak kontextusa a legfontosabb, a zsidóság és Izrael szempontjából is.”