40 éve megoldatlan, antiszemita támadás elkövetőit keresik Ausztráliában

Egymillió dolláros (mintegy 265 millió forint) jutalmat ajánlott fel hétfőn az ausztrál rendőrség annak, aki érdemi információval segít feltárni az ausztráliai zsidó közösség ellen 1982-ben elkövetett támadás máig megoldatlan ügyét.

Mark Walton, az új-dél-walesi terrorelhárítás vezetője elmondta, hogy készpénzben fizetnek minden olyan információért, amelynek köszönhetően sikerül valakit elítélni az ügyben. Walton elmondta, hogy két férfit és egy nőt keresnek a támadás miatt, akiknek a rendőrség feltételezése szerint kulcsfontosságú információ lehet birtokukban.

„Ezek a támadások a mai napig élénken élnek a zsidó közösség emlékeiben Izraelben és Ausztráliában, és nyomozóink soha sem feledkeztek meg róluk”

– hangoztatta Walton.

1982. december 23-án robbanás történt Sydney-ben az izraeli főkonzulátusnál, pár órával később pedig autóba rejtett pokolgép lépett működésbe a helyi zsidó közösség kulturális központjának alagsorában. A merényletekben többen megsebesültek, de senki nem halt meg.

A rendőrség az ország történetének első megoldatlan terrorcselekményének nevezte, s egyúttal a „palesztin nacionalizmus által motivált nemzetközi terrorizmust” tette felelőssé a támadásért.

1983-ban egy ember ellen vádat emeltek, de az ügy nem jutott el a tárgyalásig.

Trükkösen tiltották be az ausztrálok a náci horogkeresztet

Úgy, hogy a hinduk ezentúl szabadon használhatják a szvasztikájukat.