Új atomerőmű építésébe kezdenek az irániak

A Karún névre hallgató erőmű építése nyolc évig tart majd és mintegy 2 milliárd dollárba kerül.

Irán a hétvégén megkezdte egy új atomerőmű építését az ország délnyugati részén – közölte az iráni állami televízió.

A Karún nevű, 300 megawattos tervezett teljesítményű nukleáris létesítmény építése átszámítva mintegy 776 milliárd forintba kerül, és nyolc évet fog igénybe venni az olajban gazdag Huzesztán tartományban, közel az iraki határhoz.

Az építkezés szombati megnyitási ceremóniáján Mohammed Eszlámi, az iráni atomenergia-hivatal vezetője is részt vett, aki áprilisban jelentette be a nukleáris programja miatt bírált ország új atomerőművének tervét.

Az Iszlám Köztársaságnak a déli Buser kikötővárosában működő egyetlen atomerőműve mellett a föld alatt is több nukleáris létesítménye van. A buseri erőművet 2011-ben helyezték üzembe Oroszország segítségével.

A helyi állami média november végén jelentette be, hogy Irán megkezdte az urán 60 százalékos tisztaságú dúsítását a fordói, föld alatti atomlétesítményében. Irán már máshol is dúsít 60 százalékos tisztaságú uránt, ami jóval a fegyverminőségű anyaghoz szükséges 90 százalékos tisztaság alatt van,

de meghaladja a 20 százalékos tisztaságot, amelyet a nagyhatalmakkal kötött 2015-ös megállapodás előtt termelt.

Ez utóbbi egyezség a dúsítást 3,67 százalékban korlátozta.

A Karún építésének bejelentésére akkor került sor, amikor az Egyesült Államok és Irán között a 2015-ös atomalkuhoz való visszatérésről folytatott közvetett tárgyalások holtpontra jutottak.

Hackerek törtek be az iráni atomenergia-ügynökség hálózatába

Egy meg nem nevezett külföldi ország az elkövető.