Lavrov megmagyarázta, hogy miért bombázzák az oroszok lakta Herszont

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Sztálingrádhoz hasonlította Herszon városát, miközben az AP újságírójának kérdésére válaszolt, aki azt kérdezte tőle, hogy miért lövi Oroszország Herszon városát, ha a „sajátjának” tekinti.

„Nos, Sztálingrád is a mi területünk volt. És ott harcoltunk a németekkel, és olyan keményen harcoltunk ellenük, hogy elmenekültek onnan”

– válaszolta Lavrov a kérdésre.

A miniszter azt állította, hogy az Ukrajnában zajló „katonai műveletet” Oroszország úgy hajtja végre, hogy „minimalizálja a polgári lakosságra és a polgári infrastruktúrára gyakorolt negatív következményeket”.

Lavrov hozzátette: Moszkva nem kéri Kijevet, hogy tárgyaljon vele, de kész meghallgatni más országokat.

„Ha valaki érdekelt abban, hogy [tárgyalásos megoldás] legyen, készek vagyunk meghallgatni”.

Az ukrán fegyveres erők november 11-én vették vissza az ellenőrzést az Oroszország által megszállt Herszon város felett. Másnap a regionális katonai közigazgatás, az ukrán biztonsági szolgálat és a rendőrség újra megkezdte munkáját a városban.

Azóta Oroszország többször is lőtte a várost, annak ellenére, hogy a város „orosz” az állításuk szerint. A múlt héten legalább hét ember halt meg az orosz csapatok által végrehajtott, Herszon elleni támadásokban.

Belarusz fejtörő: meggyilkolhatták Lukasenka külügyminiszterét?

Vlagyimir Makejt sokan az elnök közeli szövetségesének, sőt akár lehetséges utódjaként tartották számon. Halálának körülményei továbbra is tisztázatlanok.