Kiszivárgott: bezuhant a háború támogatottsága, az oroszok többsége békét akar

A Kreml által „kizárólag belső használatra” megrendelt közvélemény-kutatás szerint „összeomlott” az ukrajnai háború otthoni támogatottsága.

Az oroszoknak már csak 25 százaléka támogatja a konfliktus folytatását – jelentette a Meduza orosz nyelvű független hírportál, amely megszerezte a közvélemény-kutatást.

A Meduza cikke szerint a felmérés – amelyet a Szövetségi Védelmi Szolgálat, az orosz hírszerzés végzett – azt állapította meg, hogy az oroszok 55 százaléka támogatja a Kijevvel folytatott béketárgyalásokat.

A Kreml júliusban is megrendelt egy közvélemény-kutatást, és az eredmények arra utalnak, hogy a közvélemény néhány hónap alatt jelentősen megváltozott. A korábbi kutatásban 57 százalék támogatta a háború folytatását, 32 százalék pedig a béketárgyalásokat Ukrajnával.

A Meduza rámutatott, hogy a Levada Központ, egy független orosz kutató októberi felmérése szintén azt állapította meg, hogy a többség támogatja a béketárgyalásokat Ukrajnával. A Levada-felmérésben 34 százalék támogatta a háború folytatását, 57 százalék pedig a béketárgyalásokat. A felmérés 1604 orosz felnőttet kérdezett meg október 20. és 26. között.

Mearsheimer szerint elveszett a béke lehetősége

A professzor interjút adott az UnHerdnek, amiben beszélt arról elismerné-e, hogy tévedett, és miért gondolja, hogy nincs lehetőség béketárgyalásra.

Két, a Kremlhez közel álló forrás azt mondta a Meduzának, hogy a Kreml korlátozni kívánja az állami tulajdonú Orosz Közvélemény-kutató Központ által a nyilvánosság elé tárt, a háborúhoz való hozzáállásról szóló felméréseket.

„Manapság mindenféle eredményt lehet kapni – jobb, ha egyáltalán nem csináljuk”

– mondta az egyik forrás.

Egy másik forrás, akit a háborúellenes tömeges tüntetések lehetőségéről kérdeztek, azt mondta a Meduzának, hogy „jobb, ha nem szítjuk a hangulatot, és nem hergeljük az embereket, ha nem szükséges”.

Denis Volkov, a Levada Központ igazgatója szerint az Ukrajnával folytatott béketárgyalások támogatottsága azután nőtt meg, miután Putyin szeptember 21-én részleges mozgósítást jelentett be.

„Ez puszta vonakodás a háborúban való személyes részvételtől. Továbbra is támogatják, de nagyon kevés kedvük van ahhoz, hogy maguk is részt vegyenek benne”

– mondta Volkov.

Volkov hozzátette: „Most már nagyobbak a kockázatok, és az emberek meg akarják kezdeni a tárgyalásokat”.

„Putyin nem tárgyal addig, amíg az annektált területeket meg nem hódítja”

Az Egyesült Államok korábbi oroszországi nagykövete szerint kétféle út vezet a háború diplomáciai lezárásához.