Herzog történelmet írt: ő az első izraeli államfő, aki Bahreinbe látogatott

Jichák Herzog izraeli elnök vasárnap az első izraeli államfő lett, aki hivatalos látogatást tett Bahreinben.

Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek 2020 szeptemberében normalizálta kapcsolatait Izraellel az Ábrahám-egyezmény égisze alatt.

Herzogot Manamában a bahreini külügyminiszter és az ország izraeli nagykövete fogadta.

Az izraeli elnököt ezt követően Hamad bin Isa Al-Khalifa király is üdvözölte a királyi palotában.

„Ez egy nagyszerű pillanat, és rendkívül megtisztelő számomra, hogy itt lehetek a Bahreini Királyságban.

Önök élen járnak abban, hogy történelmet írjanak a régióban, ahol zsidók és muszlimok, Ábrahám fiai együtt lakhatnak, és békében haladhatnak előre”

mondta Herzog.

„Ez egy hosszú folyamat, de álmodhatunk róla, és láthatjuk is. Nemzeteink csatlakoztak a béke útjához, és a Bahreini Királyság valóban az egyik úttörője ennek a folyamatnak, csatlakozva más nemzetekhez, amelyek közösen törekednek a békére népeink, a régió nemzeteinek és a világ egészének javára és jólétére” – tette hozzá.

Herzog egy ezüst mezuzát adott a bahreini királynak, amelynek mintáját a Tóra-tekercs koronája ihlette.

„Bízunk abban, hogy ennek a látogatásnak fontos szerepe van a két ország közötti kapcsolatok megszilárdításában és közös törekvéseink támogatásában a béke és a fenntartható fejlődés megszilárdítása tekintetében a régióban és a világban” – válaszolta Herzognak Al-Khalifa.

„[A látogatás] lehetőséget jelent arra, hogy önök szemtanúi legyenek az országunkban tapasztalható vallási és kulturális sokszínűség szépségének, valamint a barátságosság, a tolerancia és a békés együttélés szellemének tiszteletére társadalmunk minden valláshoz és fajhoz tartozó tagjai között, megerősítve hitünket a béke, a testvériség és az emberek közötti együttműködés értékeiben” – tette hozzá a bahreini uralkodó.

Ganz történelmi jelentőségű védelmi egyetértési megállapodást írt alá Bahreinben

Újabb lépés az izraeli-bahreini kapcsolatokban.