Újra terjed Amerikában az antiszemita „fekete héber izraelita” ideológia

Kanye West ugyan őrültnek tűnhet, de az általa hirdetett antiszemita megjegyzéseket már évtizedek óta hirdeti egy szélsőséges csoport.

Amerikában viszonylag hírhedt csoportnak számítanak a „fekete héber izraeliták”, akik furcsa öltözetükkel és még furcsább nézeteikkel hívják fel magukra a figyelmet.

Michael Brown zsidó származású keresztény teológus cikkében leírja, hogy először a 90-es évek elején találkozott a csoporttal egy New York-i utcán.

„Azt tanították, hogy ők az eredeti (és igaz) izraeliták, és hogy a fehér zsidók (mint én) nem igazi zsidók. Inkább a Sátán megnyilvánulása vagyunk. Udvariasan kihívtam a szónokot, és megkérdeztem tőle, hogy Hitler miért akart megölni minket, ha nem vagyunk igazi zsidók, amire nagyon gyenge választ adott, ehelyett megpróbálta ellenem provokálni a tömeget”

– írja Brown.

A szerző leírja, hogy az évek során azonban ezek a fekete héber izraeliták (akiknek sok különböző csoportjuk és részlegük van) tovább nőttek és növelték befolyásukat, olyannyira, hogy úgy tűnik, országszerte jóval több mint egymillió követőjük van. Ami még beszédesebb, hogy több millió fekete amerikai szimpatizál nézeteikkel.

Amint azt a JTA 2022. november 25-én megjelent cikkében megjegyezte,

„A 2020-as amerikai népszámlálás szerint a fekete lakosság száma 41,1 millió fő, így a Lifeway [közvélemény-kutatási] adataiból kiszámítva körülbelül 1,6 millió héber izraelita él az Egyesült Államokban – nem számítva a latinok és az amerikai őslakosok kis számát, akik szintén izraelita csoportokhoz tartoznak -, és 7,8 millió olyan ember, akik talán nem izraelitaként azonosítják magukat, de egyetértenek a szellemi mozgalom fő tanításaival”.

„A keresztény apologéták az utóbbi években egyre inkább tudatában vannak ennek a szektának, és foglalkoznak azzal a nagyon is valós szükségszerűséggel, hogy megcáfolják bibliai, teológiai és történelmi tévedéseiket. De az amerikai közvélemény számára, beleértve az amerikai zsidó közvéleményt is, mindez nagyrészt észrevétlenül történt” – jegyzi meg Brown, aki hozzáteszi, hogy a héber izraeliták kiforgatják a keresztény Bibliát és abból kiragadott részekkel próbálják alátámasztani az állításaikat.

Brown megjegyzi, hogy természetesen vannak fekete zsidók, de a „fekete héber izraeliták” azt állítják, hogy minden fekete (és bizonyos esetekben a spanyolajkúak is) Izrael eredeti tizenkét törzsére vezethetőek vissza. Azt is hiszik, hogy a legtöbb zsidó világszerte, beleértve az izraeli zsidókat is, valójában nem is zsidók.

Brown megjegyzi, hogy Kanye West is emiatt az abszurd ideológia miatt – amelynek nincs semmilyen történelmi, vagy tudományos alapja, –  mondja azt, hogy nem lehet antiszemita, mert ő maga zsidó. A szerző megjegyzi, hogy Kanye West a főáramba engedte az ideológiát, és különösen az online visszajelzések azt mutatják, hogy tömegek szimpatizálnak az antiszemita ideológiával.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Kanye Westnek teljesen elgurult a gyógyszere: „Kedvelem Hitlert” – jelentette ki

A rapper Alex Jones hírhedt konspirációs teoristának adott interjút, amiben olyan megjegyzéseket tett, hogy még Jones is elhatárolódott tőle az interjú alatt.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.