Egy rejtélyes repülőgép bombázta le a Wagner-csoport afrikai bázisát

Egy rejtélyes repülőgép a héten bombákat dobott a Közép-afrikai Köztársaságban a Kremlhez kötődő Wagner-csoport zsoldosainak otthont adó bázist.

A támadás helyi idő szerint hétfő reggel történt Bossangoa városában, amely a fővárostól, Banguitól közel 300 kilométerre északra található.

Azt egyelőre nem tudni, hogy honnan érkezett a repülőgép, vagy hogy kihez tartozott, és az sem világos, hogy hány áldozatot követelt a támadás

„Az orosz katonák nagyon korán, 5 és 6 óra között a levegőbe lövöldözve mutatták ki felháborodásukat. Egyelőre a város csendes, az üzletek nem nyitottak ki, az emberek féltek a dolgukra menni” – mesélte Robert Faradanga helyi újságíró az Associated Pressnek. Szemtanúk elmondták a hírügynökségnek, hogy a támadás során a támaszpontot és a környező házakat is eltalálták.

Az Agence France-Presse arról számolt be, hogy az incidens csak anyagi károkat okozott.

A Kremlhez kötődő Wagner-csoport hírhedtté vált az elmúlt években, miközben a világ számos országában végrehajtott műveletekben képviselte Moszkva érdekeit.

A Közép-afrikai Köztársaságban az orosz harcosok az ország hadseregével dolgoznak együtt.

Az International Crisis Group think-tank szerint akár 2 ezer Wagner-harcos is tartózkodhat az országban.

A Közép-afrikai Köztársaságban elkövetett emberi jogi jogsértésekről szóló független ENSZ-jelentés szerint a Wagner-harcosokat – az ország fegyveres erőinek tagjaival együtt – számos atrocitással és a nemzetközi humanitárius jog megsértésével vádolják.

Az év elején közzétett jelentés megállapítja, hogy a Wagner zsoldosai bírósági eljárás nélküli kivégzéseket, válogatás nélküli támadásokat, kínzásokat és szexuális erőszakot, zsarolásokat, fosztogatásokat és egyéb visszaéléseket hajtottak végre az egész ország területén.

„Az orosz szövetségesek által elkövetett jogsértések kezelésének felelőssége a Közép-afrikai Köztársaság hatóságait terheli, akiknek meg kell tenniük a szükséges intézkedéseket” – áll a jelentésben. Emellett a Wagner-harcosokat más afrikai országokban is vádolták már atrocitásokkal – például civilek százainak megölésével Maliban vagy háborús bűncselekmények elkövetésével Líbiában.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Franciaország és a Wagner-csoport „titkos háborúja” Afrikában

Tíz magas rangú francia tisztviselő beszélt az Axiosnak Franciaország afrikai stratégiájáról.