Palesztin terroristát toloncolnak Franciaországba

Ajelet Shaked, Jáminá párti belügyminiszter az igazságügyi miniszterrel együttműködve és a biztonsági szolgálat javaslatára visszavonta a terrorista Salah Hamouri tartózkodási engedélyét, és elrendelte, hogy Franciaországba szállítsák.

Hamouri a Népi Front Palesztina Felszabadításáért (PFLP) terroristája, francia állampolgársággal rendelkezik, és jelenleg adminisztratív őrizetben van Izraelben. Pénteken szabadlábra helyezik, és szabadulása után azonnal elszállítják Franciaországba.

Shaked hivatala megjegyezte, hogy Hamouri fiatal kora óta terrorista tevékenységet folytat, miközben kihasználta, hogy izraeli lakos.

„Tevékenységei részeként többször letartóztatták és börtönben is volt. Terrorista tevékenységek finanszírozása és mások beszervezése érdekében cselekedett, sőt, még az Ovadia Joszef, azóta elhunyt szefárdi főrabbi elleni merénylet-kísérlethez is köze volt. Tettei nyomán hét év börtönbüntetésre ítélték. Később a Gilád Shalit-alku részeként kiengedték a börtönből”

– közölte Shaked irodája.

(Mint ismeretes, Izrael több mint ezer másik palesztin terroristával együtt 2011-ben engedte ki Hamourit az izraeli börtönből, cserébe Gilad Shalitért. A 19 éves izraeli katonát 2006-ban ejtette fogságba a Gázai-övezetet uraló Hamász. Túszejtése után három nappal Izrael komoly katonai műveletet indított Gáza ellen, hogy kiszabadítsák, az öt hónapig tartó, 400 palesztin életét követelő művelet azonban sikertelen volt. Az izraeli katona így öt évvel később, a fogolyalku keretében szabadult.)

„A börtönből való szabadulása után is folytatta ellenséges tevékenységét Izrael ellen” – áll a közleményben.

2021 októberében Shaked aláírta a Hamouri tartózkodási engedélyének visszavonásáról szóló rendeletet, de a Legfelsőbb Bíróság 2022 júliusában hozott döntése miatt a visszavonási eljárást újra kellett indítani, és a döntést figyelembe véve újabb határozatot kellett hozni.

„Minden rendelkezésünkre álló eszközzel harcolnunk kell a terror ellen” – mondta Shaked. „Elképzelhetetlen, hogy a Hamourihoz hasonló terroristák tartózkodási engedélyt kapjanak Izraelben. Dicsérem az eljárás befejezését, státuszának törlését és Izraelből való eltávolítását”.

Az ENSZ Közgyűlése szerint „gyásznap” Izrael megszületése

A nemzetközi testület megszavazta a „Nakbára” való megemlékezést. Magyarország a határozat ellen szavazott.