Az EU szabályozással fenyegeti Elon Muskot: a listánk tetején vagy

A Twitter döntése, hogy nem érvényesíti tovább a COVID-19 félretájékoztatási irányelvét, újabb célkeresztet rajzolt Elon Musk hátára.

„Véleményem szerint a Twitter most a szabályozandók sora elejére ugrik” – mondta Věra Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke a Politico-nak.

Azóta, hogy Musk októberben átvette a közösségi médiaplatformot, a vállalat szinte minden tartalommoderátorát és közpolitikai csapatát vagy kirúgták, vagy azok elhagyták a vállalatot.

Az uniós és nemzeti szabályozó hatóságok azon bosszankodtak, hogy Musknak már nincs elég alkalmazottja a blokk jelenlegi és jövőbeli tartalmi szabályainak érvényesítésére.

A szabályozók frusztrációját növeli, hogy a COVID-19-cel kapcsolatos félretájékoztatással kapcsolatos legújabb lépés Musk tudatos döntése – nem pedig az elbocsátások és felmondások mellékhatása, amelyet új alkalmazottakkal lehet ellensúlyozni. Ez egy újabb lépés afelé, hogy a Twittert a „szólásszabadság abszolutista[k]” menedékévé tegye, mivel a dél-afrikai születésű milliárdos korábban betiltott fiókokat is visszaállított, köztük a korábbi amerikai elnök, Donald Trump fiókját.

A Politico megjegyzi, hogy az EU-s bürokraták retorikája ellenére a politikai döntéshozóknak jelenleg kevés hatáskörük van arra, hogy rákényszerítsék a közösségi médiaplatformot a folyamatban lévő járványról szóló félrevezető információk elleni fellépésre. A digitális szolgáltatásokról szóló törvény pedig csak legkésőbb 2024 elején válik alkalmazhatóvá.

A COVID-19 félretájékoztatás a legtöbb esetben nem illegális, így a Twitter nem sérti meg a blokk jelenlegi, az online platformokat szabályozó szabályait.

Jourová, aki kulcsszerepet játszott az online valótlanságok elleni uniós erőfeszítésekben, azonban kijelentette, hogy elvárja a Twittertől, hogy „teljes mértékben tiszteletben tartsa az uniós jogot és tiszteletben tartsa a dezinformációról szóló, először 2018-ban aláírt és idén frissített gyakorlati kódexben vállalt kötelezettségeit” – beleértve az álhírekkel kapcsolatos források és a jelentés eredményeinek szentelését. „A Twitter nagyon hasznos partner volt a dezinformáció és az illegális gyűlöletbeszéd elleni küzdelemben, és ennek nem szabad megváltoznia” – mondta.

A COVID-19 irányelveinek módosítása előtt a Twitter korábban önkéntesen eltávolította azokat a tartalmakat és fiókokat, amelyek „bizonyíthatóan hamis vagy félrevezető” anyagokat tettek közzé, amelyek „jelentős károkozás kockázatához vezethetnek”, beleértve az oltásellenes profilokat is.

2022 májusáig a Twitter – a Meta, az Alphabet és mások mellett – az EU-n belül is rendszeres frissítéseket tett közzé a COVID-19 valótlanságok platformjáról való eltávolítására irányuló intézkedéseiről.

Elon Musk elárulta, hogy kit látna szívesen a következő amerikai elnöknek

Arról kérdezték a világ leggazdagabb emberét, hogy kit támogatna 2024-ben.