Kanye West nem szereti, ha antiszemita nézeteiről faggatják

Kanye West, a manapság magát Ye-nek hívó rapper kiviharzott egy élő podcast felvételéről, miután a házigazda kétségbe vonta állításait, miszerint zsidók irányítják a világot és csak ártani akarnak neki.

Az incidens a Timcast, a Vice egykori filmes Tim Pool által vezetett podcast egyik epizódja alatt történt, amelyben West kampánytanácsadója, Milo Yiannopoulos és a szélsőjobboldali streamer Nic Fuentes mellett vendégeskedett.

West nagyívű eszmefuttatásában összehasonlítást tett saját maga és a legendás polgárjogi vezető, Martin Luther King között, azt állítva, hogy:

„Azt hittem, inkább Malcolm X vagyok, de rájöttem, hogy inkább Martin Luther King. Miközben a sajtó és pénzügyek mind lecsapnak rám”.

West miután megvitatta a Gap-pel és az Adidasszal való nézeteltéréseit, aztán azt állította, hogy a cionisták és az amerikai hírszerzés célkeresztjébe került, kijelentette: „és aztán olyanokkal kall foglalkoznom, mint a divatvilág cionizmusa ahol ezt a Gabby nevű növényt használták, aki nyilvánvalóan valamiféle CIA ügynök, és semmit sem tud a divatról. Ha valaki nem tud öltözködni, akkor tudod, hogy nem divatszakember”.

A „Gabby” említése a Vogue szerkesztőjére, Gabriella Karefa-Johnsonra utalhat, akit West a múlt hónapban kritizált egy Instagram-posztban.

„A sajtó minden nap lecsap rám, és anyagilag is” – mondta West, majd így folytatta: „Megtudtam, hogy megpróbáltak börtönbe juttatni”.

A podcastet vezető Tim Pool felvetette, hogy a sajtó „rendkívül igazságtalan” volt a rapperrel szemben, mire West közbeszólt, hogy megkérdezze a műsorvezetőt, mit ért többes szám harmadik személyben beszél a sajtóról, és azt találgatta, hogy nem lehet nyilvánosan bevallani, hogy kik „ők”.

Pool azt mondta, hogy ő a „vállalati sajtóra” gondolt, amikor az „ők”-re utalt.

Fuentes ezután azt mondta, hogy „mégiscsak ők, nem igaz?”, utalva ezzel valószínűleg arra a szélsőjobboldali gyakorlatra, hogy a zsidókat kollektív „ők”-ként emlegetik.

Miközben Pool megpróbálta elmagyarázni álláspontját, West azonnal elhagyta a termet, és hamarosan követte őt a többi vendég is.

Az egyik vendég hallható, amint a képernyőn kívülről megkérdezi Poolt: „Fél a sajtótól?”.

„Ti akarjátok ezt a dolgot felhozni, és azt hiszitek, hogy nem fogunk beszélgetni?” – magyarázta Pool West távozását követően. „Azt hiszik, Ye bejön ide, és azt mondja: ‘Itt a fájdalmam, itt a szenvedésem’… és minden a zsidók miatt van. Én ezt nem fogom megtenni. Visszautasítom.”

Greg Price on Twitter: „Ye got up and left the @Timcast studio less than 10 minutes into the show when Tim pushed back on the claims he made that Jewish people control the world and are responsible for harming him. pic.twitter.com/NItWMHFHSi / Twitter”

Ye got up and left the @Timcast studio less than 10 minutes into the show when Tim pushed back on the claims he made that Jewish people control the world and are responsible for harming him. pic.twitter.com/NItWMHFHSi

Korábban West elismerte, hogy a zsidók „fájdalmat” éltek át a holokauszt miatt, majd így folytatta: „Egyszerűen a szembe kell mennem azzal az állítással, hogy antiszemitizmus azt kijelenteni, hogy a bankokban vagy a médiában több ember van, akik mind zsidók. Mert hát ez az igazság. Ez az igazság.”

Múlt héten nagy vihart kavart, hogy West és Fuentes részt vettek egy vacsorán Trump volt elnök floridai otthonában.

A 24 éves blogger Fuentes korábban tagadta a holokausztot, és követelte, hogy a zsidók hagyják el az Egyesült Államokat.

Saját alelnöke is elítéli Trumpot, amiért két antiszemitával vacsorázott

Mike Pence szerint a volt elnök „mélységesen rossz ítélőképességről” tett tanúbizonyságot és bocsánatot kell kérnie.