Megadóztatják Izraelben a gázai lottó-milliomost

A gázai palesztin 13 millió dollárt (5,2 milliárd forintot) nyert az izraeli lottón, viszont elveszítette az adózás elleni fellebbezését.

A palesztin azzal érvelt, hogy nem tartozik az izraeli adózás hatálya alá, mivel nem folytatott gazdasági vagy üzleti tevékenységet Izraelben.

Egy izraeli bíróság kedden elutasította azt az adóügyi fellebbezést, amelyet egy gázai lakos nyújtott be, aki 2015-ben 45 millió sékelt (13 millió dollárt) nyert egy izraeli sportfogadási lottón.

A gázai lakos az izraeli adóhatóságok azon döntését támadta meg, hogy a Winner 16 lottón elért nyeremény 32 százalékát – 13,5 millió sékelt (mintegy 4 millió dollárt) – levonták az izraeli adók befizetésére.

A gázai lakos ügyvédje, Tarek Bashir azzal érvelt, hogy mivel ügyfele a Gázai övezetben él, és nem folytat üzleti vagy gazdasági tevékenységet Izraelben, jogosult teljes mentességre az izraeli adók alól.

Az ügyvéd egy Izrael és a Palesztin Hatóság közötti megállapodásra, a Párizsi Jegyzőkönyvre hivatkozott, amely kimondja, hogy Izrael csak a palesztinok Izraelen belüli gazdasági tevékenységét adóztatja meg, és a tőlük beszedett összeg 75 százalékát átutalja a Palesztin Hatóságnak.

A palesztin azzal is érvelt, hogy nyereménye tőkenyereségnek minősül, amely csak 25 százalékos adókulccsal adózik. A bíró mindezen érveket elutasította, és úgy ítélte meg, hogy a férfi nem tudott koherens, a vonatkozó jogszabályokkal és bírósági precedens ítéletekkel alátámasztott érvelést bemutatni. A fellebbezés elutasításával Avigdor Dorot jeruzsálemi kerületi bíró a gázai férfit 30 000 sékel (8700 dollár) perköltség megfizetésére is kötelezte.

„A párizsi jegyzőkönyv … nem releváns ebben az ügyben, mivel kimondja, hogy mindegyik fél szabadon megállapíthatja a saját adózási szabályait, és ebben az esetben ez történt

– döntött a bíró.

„A fellebbező [a gázai] önmagának is ellentmond, amikor egyrészt azt állítja, hogy egyáltalán nem volt alapja annak, hogy a Palesztin Hatóság lakosaként adóztassák meg, másrészt pedig, hogy amennyiben volt alapja az adóztatásának, az adó 75 százalékát a Palesztin Hatóságnak kell átutalni”

– fejtette ki az indoklásban.

A bíró elutasította a fellebbező azon érvelését is, hogy a nyeremény tőkenyereség, amelyet alacsonyabb adókulccsal kellene megadóztatni. A lottónyereményekre vonatkozó izraeli adójogszabályok speciálisak, és elsőbbséget élveznek a tőkenyereségre vonatkozó általános adójogszabályokkal szemben – döntött a bíró.

Mesésnek ígérkező örökségről mondott le egy vallásos zsidó férfi

Döntését számos családtag igyekezett megmásítani, de a férfi kitartott az eredeti döntése mellett.