Irán megígérte, hogy nem bántja az izraeli turistákat Thaiföldön

A thai kormány tájékoztatta Izraelt arról, hogy Irán elkötelezte magát, hogy nem kísérel meg támadást végrehajtani izraeli célpontok ellen Thaiföldön, értesült az ujkelet.live, a Walla hírportálra hivatkozva.

Thaiföld az izraeli turisták egyik fő célpontja. Az elmúlt években az Iráni Forradalmi Gárda Kudsz-különítményének ügynökei támadásokat próbáltak végrehajtani izraeli nyaralók ellen a népszerű turistaparadicsomban.

Az ügy előzménye, hogy Irán azzal fenyegetőzött, hogy bosszút áll az iráni katonatisztek és atomtudósok elleni merényletek hosszú sorozatáért, amelyeket Izraelnek tulajdonít. Az elmúlt évben a Moszad kémszolgálat számos támadást hiúsított meg izraeli diplomaták, üzletemberek és turisták ellen Törökországban, Grúziában, Cipruson, Kolumbiában és más országokban.

November 15-én a thai külügyminisztérium egyik magas rangú tisztviselője találkozott Bangkokban az izraeli külügyminisztérium politikai vezetőjével, Aliza Bin-Nounnal, aki korábban Budapesten szolgált nagykövetként. A külügyminisztérium távirata szerint a magas rangú thai diplomata tájékoztatta izraeli beszélgetőpartnerét augusztusi teheráni látogatásának részleteiről, amelynek középpontjában a biztonsági kérdés állt.

A thai tisztviselő elmondta, hogy teheráni tárgyalásai során arra kérte az irániakat, hogy ratifikálják az egy évvel korábban vállalt kötelezettségüket, hogy nem támadnak meg izraeli célpontokat Thaiföldön. A tisztviselő szerint az irániak belementek, és megerősítették ígéretüket.

A cikk folytatása itt olvasható.

Hogyan segítették a thai hercegnők az izraeli-thai kapcsolatokat?

Izrael és Thaiföld már az ötvenes évek óta diplomáciai kapcsolatokat ápol, de valójában a zsidóság és az ország története jóval nagyobb múltra tekint vissza.