Magas rangú ukrán katonai küldöttség utazott Izraelbe védelmi támogatásért

Az izraeli televízió hétfői híradása szerint egy magas rangú ukrán katonai küldöttség a múlt héten Izraelbe látogatott, hogy védelmi támogatást szerezzen. A küldöttség, amelynek tagja volt egy magas rangú ukrán katonai parancsnok is, több megbeszélést folytatott az Izraeli Védelmi Erők és a védelmi minisztérium tisztviselőivel – írja a Times of Israel.

Az ukránok állítólag egy rakétatámadásra figyelmeztető rendszer létrehozását igyekeztek előmozdítani, amelyet Izrael állítólag megígérte, hogy megépít Ukrajna számára. A küldöttség azt is sürgette, hogy Izrael fegyverrendszereket szállítson, amit Izrael eddig elutasított, csak humanitárius segélyt és védőfelszerelést küldött.

A híradások szerint Izrael megpróbálta lekicsinyelni a küldöttség látogatását, hogy elkerülje a feszültséget Oroszországgal. Ugyanis bár többször küldött humanitárius segélyszállítmányokat Ukrajnának, Izrael következetesen elutasította Kijev kéréseit védelmi fegyverekre, különösen rakétavédelmi rendszerekre, amelyekkel az orosz légicsapásokat lehetne kivédeni, annak ellenére, hogy együttérzését fejezte ki az ország nehéz helyzete iránt.

Izrael elutasítását úgy tekintik, mint Jeruzsálem kísérletét a Moszkvával való munkakapcsolat fenntartására, mivel Oroszország ellenőrzi a szíriai légteret, ahol az izraeli légierő több száz bevetést hajtott végre iráni fegyverszállítmányok ellen.

Kijev légvédelmi rendszerekre vonatkozó kérései – és nyilvános bírálata Izrael elutasító magatartásával szemben – az elmúlt hetekben egyre élesebbé váltak, mivel az iráni gyártmányú drónok egyre központibb szerepet játszanak Moszkva ukrán városok és infrastruktúra elleni légi támadásaiban.

A múlt héten izraeli kollégájával, Jichák Herzoggal folytatott telefonbeszélgetésben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta, reméli, hogy az új kormány, amelynek létrehozásán Benjamin Netanjahu dolgozik, együttműködik Ukrajnával.

Nem világos, hogy Netanjahu változtat-e a háborúval kapcsolatos irányvonalon, abban az esetben, ha a várakozásoknak megfelelően ismét hivatalba lép. A Kreml szóvivője a hónap elején reményteljes hangot ütött meg az orosz-izraeli kapcsolatok jövőjével kapcsolatban Netanjahu alatt, aki jó kapcsolatokat ápol Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

Bár Netanjahu élesen bírálta a leköszönő koalíciót, egy múlt havi interjúban dicsérte annak „megfontolt” megközelítését Ukrajnával kapcsolatban, kiemelve Izrael menekültek befogadását és más humanitárius kezdeményezéseket, miközben tartózkodott a fegyverek szállításától.

Zelenszkij a november 1-jei izraeli választásokat követően beszélt Netanjahuval, és elmondta, hogy a feltételezett új miniszterelnök beleegyezett abba, hogy megvizsgálja Ukrajna légvédelmi rendszerekkel való ellátását.

Új republikánus vezetés: elkötelezettek vagyunk Ukrajna támogatása mellett

A külügyi bizottság új republikánus vezetője szerint Ukrajna győzni fog Oroszország ellen, ha Amerika továbbra is fegyverzi az ukrán haderőt.