Új republikánus vezetés: elkötelezettek vagyunk Ukrajna támogatása mellett

A republikánusok támogatják az Ukrajnának nyújtott további segélyeket, de „elszámoltathatóságot” követelnek.

Michael McCaul és Mike Turner képviselők vasárnap elmondták, hogy a képviselőház új republikánus többsége továbbra is támogatni fogja Ukrajna finanszírozását és felfegyverzését az Oroszország ellen vívott háborúban – írja az ABC News.

McCaul és Turner, a képviselőház külügyi, illetve hírszerzési bizottságának valószínűsíthetően következő elnöke az ABC „This Week” című műsorában

azt mondta, hogy Ukrajna győzni tud, ha megfelelő támogatást kap a Nyugattól.

Támogatták Kevin McCarthy, a Képviselőház Republikánus Pártjának vezetője korábbi kijelentését is, miszerint a Kongresszusnak nem szabadna „biankó csekket” adnia, és azt mondták, hogy a republikánusok nagyobb felügyeletet és „elszámoltathatóságot” terveznek szorgalmazni azzal kapcsolatban, hogy miként használják fel az amerikai támogatást a tengerentúlon.

Martha Raddatz, a „This Week” műsorvezetője néhány konzervatív – például Marjorie Taylor Greene georgiai képviselő – ellenvetését idézte az Ukrajnának nyújtott segítséggel kapcsolatban.

„Úgy gondolom, hogy a többség a folyosó mindkét oldalán támogatja ezt az erőfeszítést. Szerintem mindenkinek van szava a Kongresszusban. És tény, hogy több felügyeletet, átláthatóságot és elszámoltathatóságot fogunk biztosítani. Nem fogunk üres csekket kiállítani”

– mondta McCaul. „

„Csökkenti-e ez az elkötelezettségünket, hogy segítsünk az ukrán népnek harcolni? Nem, de ezt felelősségteljes módon fogjuk tenni. Ellenkező esetben az olyan tekintélyelvű országok, mint Kína és Irán felbátorodhatnak Oroszország sikere által”

– mondta McCaul.

McCaul és Turner elmondták, hogy Ukrajna megfelelő légvédelmi rendszerekkel való ellátása elsődleges prioritás, McCaul pedig azt állította, hogy a szövetségi kormány „lassan haladt” a fegyvertámogatás egy részével.

Fotó: MTI/AP/Andrij Marijenko

Változik-e Amerika Ukrajna-politikája, ha a republikánusok nyerik a választást?

A pénz csökkenthet, de a támogatás folytatódik.