Családtagjaikkal tartja fenyegetésben a focistáit Irán

Teherán állítólag a katari világbajnokságon szereplő csapat játékosainak rokonait használja biztosításként a „nem megfelelő viselkedés” ellen, beleértve a himnusz eléneklésének esetleges megtagadását.

Az iráni kormány megfenyegette a labdarúgó-világbajnokságon szereplő iráni játékosok hozzátartozóit, hogy azok „viselkedjenek megfelelően” az Egyesült Államok elleni keddi mérkőzésen – jelentette a CNN.

A jelentések szerint a csapat játékosainak családtagjait börtönnel és kínzással fenyegették meg, amennyiben a focisták támogatásukról biztosítanák a jelenleg is zajló rezsimellenes tüntetéseket, vagy nem énekelnék országuk himnuszát.

Egy, a világbajnokság biztonságával foglalkozó forrás a CNN-nek elmondta, hogy az iráni csapat játékosainak hozzátartozóit „erőszak és kínzás” fenyegeti, ha a játékosok nem tesznek eleget a rezsim utasításainak.

A hír azután látott napvilágot, hogy az iráni válogatott játékosai nem voltak hajlandóak elénekelni a nemzeti himnuszt az Anglia elleni november 21-i mérkőzés megnyitóján.

Korábban állítólag a teheráni vezetés inkább ösztönző eszközöket használt „ajándékokat és autókat” ajánlva a játékosoknak, ha az utasításoknak megfelelően viselkednek.

Talán a mostani fenyegetésnek köszönhető, hogy múlt pénteken a csapat mégis elénekelte a himnuszt a Wales elleni mérkőzés előtt.

„Katarban nagyszámú iráni biztonsági tiszt van, akik információkat gyűjtenek és figyelik a játékosokat” – állította a CNN által idézett forrás.

Háromszáznál is többen haltak meg az iráni tüntetéseken

A nem-hivatalos adat ennél magasabb számokat mutat és az áldozatokon kívül szól 18 ezernél több letartóztatásról is.