Már a németeknek is elegük van a klíma aktivistákból

„Átléptük a vörös vonalat” – mondta a német parlament egyik tagja, amikor kiderült, hogy klímaaktivistáknak csütörtökön sikerült betörniük a berlini repülőtérre, és mintegy 90 percre megzavarták a légi forgalmat. Míg az ilyen incidensekről szóló korábbi tudósításokban támogató hangok is elhangzottak, ezúttal a radikálisok szinte minden szimpátiát elvesztettek, még egy olyan, zöld gondolkodásra törekvő országban is, mint Németország. Politikusok, klímaszakértők és még maga a Zöld Párt is elhatárolódott a tüntetésektől – számolt be az UnHerd.

Ennek fényében úgy tűnik, hogy az aktivisták élvezik az általuk okozott zavart és megdöbbenést. Egy csütörtökön megosztott élő videón három aktivista látható, amint a repülőtér kerítésén vágott lyukon keresztül kúsznak át. A poszt azzal próbálja igazolni az ezt követő rendbontást, hogy „A repülők nem közlekedési eszközök az átlagemberek számára. Az emberek 80 százaléka még soha nem utazott sehova repülővel. Csak egy nagyon gazdag százalék felelős a légiközlekedés által okozott károsanyag-kibocsátásért kb.”.

Németországban mindössze 11% azok aránya, akik még soha nem ültek repülőn. A világjárvány előtt jóval több mint 20 millió német vállalkozott évente repülővel való utazásra, túlnyomó többségük magánúton, például nyaralás céljából. Az aktivisták csütörtöki fennakadása csaknem 4000 utast érintett.

Elismerve, hogy a repülés régóta a keményen dolgozó emberek milliói számára normális közlekedési eszköz, és nem csak az elit kiváltsága, még a német Zöld Párt társelnöke, Omid Nouripour is élesen bírálta az aktivistákat. „

Egyes politikusok, mint például Volker Wissing közlekedési miniszter, a biztonsági erők „határozottabb fellépése” mellett érveltek, mivel „a társadalom nem tűrheti az ilyen viselkedést”.

A liberális Szabad Demokrata Párt főtitkára, Bijan Djir-Sarai szintén az „állam teljes erejének” alkalmazására szólított fel.

A cikk szerint a valóságban a németországi klímaszélsőségesek nagyon keveseket érnek el a bohóckodásukkal.

Egy friss felmérés szerint a németek 86%-a úgy gondolja, hogy az ilyen bomlasztó akciók ártanak a környezetvédelem ügyének.

A parlamenti képviselők sem sietnek engedni az aktivisták politikai zsarolási kísérleteinek. Nancy Faeser belügyminiszter „újabb eszkalációnak és elfogadhatatlannak” nevezte a berlini repülőtér blokkolását, hozzátéve, hogy „ezek az akciók lerombolják a klímaváltozás elleni küzdelem létfontosságú társadalmi elfogadottságát”.

Fotó: EPA/CLEMENS BILAN

Német klímafanatikusok: Útban a terrorizmus felé

Az „Utolsó Generáció” nevű klímaharcos szervezet a német büntető törvények szerint bűnszövetkezet lehetne. Ám akcióik első halálos áldozata sem hoz fordulatot a bírói gyakorlatban.