Láthatatlan maszkot fejlesztettek izraeli kutatók

Az arcmaszkok megvédik viselőjüket mindenféle életveszélyes légúti fertőzéstől. Ugyanakkor káros pszichológiai hatásokkal is járnak, például csökkentik az arc- és érzelemfelismerést, így az emberek nehezen értik meg, hogy mit mond azok viselője. A maszkok viselése a munka során a koncentráció hiányát, valamint a figyelem és a türelem csökkenését is eredményezheti. A szóbeli kommunikáció is csökken, ami olyan fiziológiai hatásokkal járhat együtt, mint a fejfájás és a bőrproblémák.

E nehézségek következtében sokan helytelenül – a szájukon vagy a szájuk alatt – viselik a maszkokat, ami nagymértékben csökkenti a védelmet. Még Japánban is, ahol az arcmaszkok elterjedtek, egy átfogó tanulmány szerint az embereknek mindössze 20%-a visel helyesen maszkot.

A hagyományos arcmaszkok a műanyaghulladék drámai növekedéséhez is vezettek, amit a kormányok maszkviselési előírásai is súlyosbítottak, és évente több millió tonna műanyagot termelnek.

A haifai Technion-Izraeli Technológiai Intézet kutatói egy olyan forradalmi áttörést értek el, amely életeket menthet, egyben a környezet védelmét is szolgálja, és kifejlesztettek egy olyan láthatatlan maszkot, amely megvédi viselőjét a COVID, a MERS, az influenza és más légúti vírusok átvitelétől.

A Moshe Shoham és David Greenblatt professzorok által vezetett csapat radikálisan új megoldást talált ki a hagyományos maszkok dilemmájára, mivel

egy láthatatlan „légvédőt” hoztak létre a viselője arca előtt, melyet egy sapka napellenzőjére szerelnek.

Több nagy előnye is világossá vált: a légszűrő védi a szemet, az orrot és a szájat anélkül, hogy csökkentené az arcazonosítást, az érzelemfelismerést vagy a szóbeli kommunikációt.

A légszűrő ráadásul újrafelhasználható, így nem szennyezi a környezetet, mint a világszerte használt eldobható műanyag szűrők.

A Greenblatt laboratóriumában végzett kísérleteken alapuló, nemrégiben közzétett kutatás bizonyította a légszűrő hatékonyságát, mivel hatékonyan blokkolja a szóbeli kommunikáció során keletkező aeroszolokat, valamint a köhögés és tüsszentés során keletkező nagyméretű cseppeket. Emellett az arc előtt lévő, inaktív, aeroszollal terhelt levegőt is eltávolítja az „elvonzás” néven ismert folyamat révén — írja a The Jerusalem Post.

Az egyetem által közzétett videón látható, hogyan teszik láthatóvá a légáramlást lézervilágítással. David Keisar és Anan Garzozi, a Nancy és Stephen Grand Technion energiaprogramjának hallgatói nagy szerepet játszottak a kísérleti adatok elvégzésében és elemzésében, valamint a légszűrő elméleti, fizikai alapú matematikai modelljének kidolgozásában.

Több személyes interjú és kísérleti tanulmány több mint 50, különböző szektorokból származó alannyal – köztük idősek és idősotthonok gondozói; egyetemi professzorok és diákok; oktatók, gyógytornászok és pszichológusok, kiskereskedelmi dolgozók üzletekben és irodákban, valamint hi-tech vezetők, akik hosszú, zárt térben tartott megbeszéléseken vesznek részt – egyértelműen kimutatták a láthatatlan légszűrő előnyét az általánosan használt arcmaszkokkal szemben. Ezek a csoportok profitálhatnak legtöbbet ebből a találmányból Izraelben és világszerte.

A Technion a közelmúltban licencelte a technológiát a Wisdome Wearables Ltd. számára. Ez a start-up vállalkozás dolgozik jelenleg a termék kereskedelmi forgalomba hozatalán.

Végre kiderült, hogy mikortól lesz látható a Fauda új évada a Netflixen

A népszerű izraeli sorozat egyik társszerzője személyesen jelentette be a pontos dátumot.