Soha nem látott felvételek kerültek elő a modern Izrael első éveiből

Az American Jewish Joint Distribution Committee-nél (JDC) talált, meglepően jó minőségű felvételek bepillantást engednek modern Izrael történelmének fontos pillanataiba.

A felvételeket Moshe Lewit, a JDC akkori igazgatója vette fel személyes kamerájával, amikor 1951-ben a bizottság küldöttjeként Izraelbe látogatott, hogy megnézze, mit lehet tenni az újonnan alapított zsidó állam megsegítésére.

A felvételeket (amelyek ide kattintva tekinthetőek meg) a JDC archiválta anélkül, hogy bárki is tudott volna a létezésükről. A videó olyan pillanatokat is megörökít, mint a híres „Transylvania” hajó érkezése Haifa partjaihoz, amely zsidó bevándorlókat szállított Romániából Izraelbe.

A felvételeken látható amint a JDC tagjai üdvözlik az új bevándorlókat, és bejárják a Haifa melletti Atlitban lévő bevándorlótábort, valamint egy másik, „Izrael” nevű tábort az Izrael középső részén található Lodban. A bevándorlótáborok fontos szerepet játszottak ekkoriban, ideiglenes menedéket biztosítva az új bevándorlóknak, mielőtt Izrael nagyobb városaiba költöztek volna.

Uri Kraushar történész, a JDC archívum kutatócsoportjának vezetője elmondta: „A JDC támogatást kapott archívumának digitalizálására. Felkértek, hogy kutassak fel két olyan filmet, amelyek Izraelben készültek, és amelyekről nem volt információ az adatbázisban.

„Megnyitottam a filmet a számítógépemen, és megdöbbenve láttam, hogy egy színes filmről van szó, amelyet a JDC igazgatója készített” – tette hozzá Kraushar.

„A legtöbb film, amit abból az időszakból láttam, fekete-fehér volt”.

„A film bepillantást enged egy olyan magas beosztásban lévő személy személyes, vágatlan nézőpontjába, aki a színfalak mögött dolgozott egy fejlődő állam legnagyobb kihívásai közepette.

A film talán néma, de sok mindent hallani lehet belőle, ha jól megnézzük”

– mondta Kraushar.

Kraushar elmagyarázta a JDC akkori izraeli látogatásának jellegét is. „Azért látogattak el, hogy megnézzék, hogyan haladnak a dolgok, hogy ellenőrizzék, mire van még szükség, és hogy találkozzanak az izraeli vezetőkkel és bevándorlókkal. Ezért olyan fontos ez a videó. Egy olyan ember nézőpontját nyújtja számunkra, aki azért jött, hogy lássa, mi történik a színfalak mögött”.

A Netflix új izraeli háborús drámája egy kibuc 1948-as elfoglalását dolgozza fel

Az „Image of Victory” című új Netflix-filmet minden idők legdrágább izraeli filmjeként emlegetik.