A Netflix új izraeli háborús drámája egy kibuc 1948-as elfoglalását dolgozza fel

Izrael 1948-as függetlenségi háborújának történetét meséli el egy kibuc szemszögéből az „Image of Victory” című új Netflix-film, amelyet minden idők legdrágább izraeli filmjeként emlegetnek.

Avi Nesher rendező régimódi háborús melodrámáját, amelyet a Nitzanim kibuc ellenőrzéséért vívott valós harc ihletett, amelynek során az egyiptomi erők legyőzték az izraeli hadsereget, rövid időre elfoglalták a területet és több mint 100 hadifoglyot ejtettek.

A film egyfelől a világ minden tájáról a Palesztin Mandátum területére települt zsidó kibucok lakóit és a védelmükre kirendelt kis létszámú, IDF katonák életét követi nyomon.

Találkozunk többek között két spanyolul beszélő dél-amerikai unokatestvérrel, akiket valós személyekről mintáztak. A másik oldalon a film bemutatja Hassanint (Amir Khoury), egy egyiptomi újságírót, akit a király megbízott, hogy dokumentumfilmet készítsen a Nitzanim elfogásával megbízott katonai egységről.

A Nesher, Liraz Brosh és Ehud Bleiberg (akinek apja tejtermelő volt Nitzanimban) által írt forgatókönyv nagy része a kibuc mindennapi életét mutatja be.

IMAGE OF VICTORY Official Trailer (2022)

First trailer for Image of Victory.

A szereplők gondozzák a teheneket, közös étkezést tartanak, zenélnek és készülnek a háborúra.

Ezek az otthoni jelenetek távolról sem idealizált képeslapok, hanem a nemek közötti gyakran durva dinamikát mutatják be: a filmben a férfi katonák rendszeresen zaklatják és lekicsinylik a nőket.

Az izraeli és az egyiptomi szereplők mindvégig vitatkoznak a háborúról és a korszak politikájáról – ezek a viták 75 év alatt nem sokat változtak. Az egyik nitzanimi lakos megjegyzi, hogy a kibuc felépítéséhez ki kellett szorítaniuk a palesztinokat, és azon tűnődik, hogy vajon nem lenne-e könnyebb dolguk, ha egyszerűen visszaadnák a területet. Egy izraeli tábornok gyorsan visszautasítja, aki ragaszkodik hozzá, hogy abban a pillanatban, amikor egy centimétert is feladnak, ismét egy újabb holokauszt felé vennék az irányt.

Saját elmondása szerint, amit Nesher szeretne elérni a filmmel, az a háborús történetmesélés emberközpontú megközelítése. Azt nyilatkozta, hogy a filmet a Nitzanimért vívott csata áldozatainak szenteli, mindkét oldalon.

Az asszonyok, akik kezükkel és szívükkel építették fel Izraelt

Az államalapítás időszakában a nőknek meghatározó szerepük volt az izraeli politikában csakúgy, mint a nyilvánosságban és az akadémiai tudományok terén.