Az asszonyok, akik kezükkel és szívükkel építették fel Izraelt

Az államalapítás időszakában a nőknek meghatározó szerepük volt az izraeli politikában csakúgy, mint a nyilvánosságban és az akadémiai tudományok terén – írja a zsido.com

A nők elképesztő kitartással és eltökéltséggel vettek részt az ország virágzóvá tételében.

Ennek egyik legkorábbi példája a Nők farmja volt, amelyet 1911-ben alapítottak a Kineret-tó partján, ahol dr. Cháná Maisel cionista aktivista és feminista tanította a nőket a mezőgazdasági munkára és háztartási tudnivalókra.

Margalit Shilo professzor azonban úgy véli, hogy hiába jelennek meg a fényképeken gyakran a földeken dolgozó lányok és nők, valójában igen ritkán végeztek igazi mezőgazdasági tevékenységet:

„A kibicban a nőket általában nem mezőgazdasági munkára osztották be, sokkal inkább női munkákra: a konyhára, a mosodába vagy a gyerekek felügyeletére. Létezett azonban egy feminista csoport a kibuc-mozgalmon belül, amelynek tagjai nagyobb egyenlőséget követeltek.

Ugyanakkor 1919-ben a kibucok helyett a városokban jelent meg egy meglehetősen nagy női csoport, akik női politikai pártot is alapítottak. Ez volt a világ első női pártja, és tagjai a nők szavazójogáért harcoltak a nemzeti intézményekben.”

Nagyjából ebben az időben alakult meg képviselők tanácsa, amelyből később az izraeli parlament, a kneszet lett. A harcos nők kitartásának jutalmaként 1926-ban a nők választójogot kaptak és választhatóvá is váltak. Az 1948-as államalapításkor már természetes volt a nők szavazati és választhatósági joga.

Golda Meir volt az első Vaslady

Már nyugdíjas nagymama volt, amikor ötven éve, 1969 márciusában Izrael miniszterelnökének választották.

„Az első kneszet 120 tagja között összesen 11 nő volt … A kneszet első ötven évében a nők aránya tíz százalék körül volt. Változás csak az elmúlt nagyjából két évtizedben történt”

– közölte a kutató.

A palesztinai Brit Mandátum ideje alatt több ezer, felsőfokú tanulmányokat végzett nő érkezett Európából a Szentföldre. Így történt, hogy a világon itt volt a legmagasabb a női orvosok aránya a férfiakhoz képest.

Szinte minden, felsőfokú képzést megkívánó munkakörben voltak nők és az egyetemeken is viszonylag magas számban tanultak, noha az egyetemek nem fogadták őket jó szívvel. A szentföldi iskolák azonban már az 1880-as években is nyitva álltak a lányok előtt.

„A nők nagyon-nagyon fontos szerepet játszottak a héber nyelv elterjesztésében, különösen az óvodák útján”

– mondta Shilo.

A zsido.com eredeti teljes cikke itt olvasható.

Egy modern egyiptomi kivonulás története

„Amikor elhagytuk Egyiptomot, csak egy bőröndöt és húsz egyiptomi lírát vihettünk magunkkal. Ez volt mindenünk. Ennél többet tilos volt vinni, és nagyon aggódtunk, hogyan fogunk boldogulni egy új országban minden nélkül.”