„Nem hiszem, hogy ez a kormány ki fogja tölteni a hivatali idejét”

David Biton képviselő nem számít arra, hogy az új kormány kitölti a hivatali idejét.

David Biton Likud-képviselő továbbra is pesszimista a leendő kormány jövőjét illetően, még annak megalakulása előtt, és bírálja a Vallásos Cionizmus párt követeléseit, amelyeket „túlzónak” nevez.

A Galei Jiszráél rádiónak adott interjújában Biton azt mondta: „Szmotrics túl messzire megy, és nagyon jó, hogy a Likud gátat szabott ennek. Nem lehet csak adni, adni és még többet adni. Nemcsak kormányzati pozíciókat akar, hanem négy Knesszet-bizottságot is. És nem ő az egyetlen – a Sász és az UTJ is sokat követel. Mindannyian túlzó követeléseket támasztanak” – mondta.

„Csak hét helyük van”

– tette hozzá.

Ennek ellenére azt jósolta, hogy a kormány a jövő héten leteszi az esküt.

„A végén kormányt fogunk alakítani. Kizárt, hogy ez ne történjen meg. De azt nem ígérhetem, hogy a hivatali idejét ki fogja tölteni. Lesznek problémák az út során, problémák, amelyek megkeserítik a légkört. Tudni akarja, hogy mit gondolok valójában? Fogalmam sincs, hogy mi fog történni.

Nem hiszem, hogy ez a kormány ki fogja tölteni a hivatali idejét.

Amikor ellenzékben voltunk, minden követelésüknek engedtünk” – tette hozzá.

Nyögvenyelősen haladnak az izraeli koalíciós tárgyalások

A Vallásos Cionista pártszövetség képviselői szerint minden eddig előrehaladásból visszalépés történt. A Likud másként látja.

Biton bírálta Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelöltet és tárgyalócsoportját is: „Nem tudják, hogyan kell tárgyalni. Rá kellett volna jönniük, hogy Szmotrics ennyire rugalmatlan lesz a rengeteg követelésével. Ez természetes a Vallásos Cionizmus párt számára, már csináltak ilyet korábban is. És erre számíthattunk volna, tekintve, hogy hogyan mentek a dolgok, amikor ellenzékben voltunk, amikor a Likud állandóan engedett, hogy megőrizze az egységet. Ez arra késztette Szmotricsot, hogy azt higgye, a választások után ugyanígy lesz”.

A Ynet rádiónak adott interjújában Biton azt állította, hogy a védelmi, a pénzügyi és a külügyi tárcát a Likudnak kell megtartania, mivel a párt 32 mandátumot szerzett.

„Ha nincsenek komoly minisztériumaid, akkor tényleg nem tudsz semmit sem csinálni”

– mondta.

„Minden tisztelettel, a miniszterelnöki pozíció nem elég. A miniszterelnök dönt a külügyek és a védelem kulcsfontosságú kérdéseiről, de más dolgok a miniszterek kezében vannak, és ez fontos. Már a kezdetektől fogva világossá kellett volna tennünk, hogy ez a három minisztérium nincs az asztalon”.

Lassan összeáll Netanjahu vallásos cionista kormánya

A Meir Kahane rabbi tanításait követő, radikális jobboldali Itamár Ben-Gvir felügyelheti majd a rendőrséget.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.