Visszadták a palesztinok az elrabolt drúz fiú holttestét

Az izraeli hadsereg szerint a 18 éves drúz Tiran Fero holtteste a Palesztin Hatóság segítségével került vissza a családhoz, miután a fiút palesztin terroristák elrabolták egy dzsenini kórházból, ahova súlyos autóbaleset miatt került. Az ügy nyomán komoly feszültség alakult ki a drúz közösség és a palesztinok közt, amit így, legalábbis úgy tűnik, sikerült féken tartani.

Csütörtök kora reggel adták ki palesztin terroristák annak a 18 éves drúz fiatalnak a holttestét, akit egy dzsenini kórházból raboltak el, miután lekötötték az életmentő gépekről – közölték az Izraeli Védelmi Erők, ezzel elhárítva egy potenciálisan súlyos válságot.

„A biztonsági szervek által a Palesztin Hatósággal egyeztetve tett erőfeszítések után Tiran Fero, a Dzsenínben autóbalesetben meghalt izraeli drúz fiatalember holttestét most szállítják át családjának Izraelbe” – áll a hadsereg közleményében.

A 18 éves Fero, aki a drúz többségű Daliyat al-Karmel városból származik, súlyos sérüléseket szenvdett egy Dzsenín közelében történt autóbalesetben, állapota miatt kedden szállították a palesztin város egyik kórházába.

Családja azt állítja, hogy palesztin fegyveresek lekötötték a fiút az életfenntartó gépekről és elrabolták a kórházból, az első jelentések szerint azonnal meghalhatott és már halott volt amikor elvitték.

Holttestét a terroristák mintegy 30 órán át tartották fogva Ciszjordániában, miután a Palesztin Hatóság közbenjárásával sikerült kiadásra bírni a terroristákat.

„Nem tudom leírni az érzést” – mondta Husszam, Fero apja a 13-as csatornának. „A szívem összetört. Ma elvesztettem a fiamat, akinek épp ma van a születésnapja. Ahelyett, hogy a családjával ünnepelném a születésnapját, temetésre készülök, szóval el tudják képzelni, milyen fájdalmat élek át”.

Jair Lapid ügyvezető miniszterelnök „őszinte részvétét” küldte a családnak, megjegyezve, hogy Feronak csütörtökön kellett volna ünnepelnie 18. születésnapját.

„Köszönöm mindazoknak, akik az elmúlt napokban azon dolgoztak, hogy ez a szomorú kör bezáruljon” – mondta.

Benny Ganz védelmi miniszter a Twitteren köszönetet mondott a Palesztin Hatóságnak a holttest visszaszolgáltatásában nyújtott segítségért: „Ez egy alapvető humanitárius lépés egy megalázó és embertelen akciót követően”.

Különböző izraeli médiajelentések szerint szerda este intenzív tárgyalások folytak Fero holttestének szabadon bocsátása érdekében, amelyekben mind Izrael, mind a Palesztin Hatóság legmagasabb szintű kormányzati és biztonsági szerveinek vezetői vettek részt, miután Izrael diplomáciai megoldást keresett a válságra, de katonai műveletre is készen állt a holttest visszaszerzésére – jelentette a 13-as csatorna.

Lapid szerdán azt mondta, hogy „ha Tiran holttestét nem adják vissza, az emberrablók súlyos árat fognak fizetni”.

Meg nem nevezett biztonsági tisztviselők azt mondták, hogy a gyanúsítottak az Izrael által bebörtönzött palesztinok szabadon bocsátását vagy az Izrael által fogva tartott elhunyt palesztin terroristák holttestét követelték cserébe a 18 éves Fero holttestéért.

Tovább szította a feszültséget, hogy szerda reggel terroristák két bombát robbantottak Jeruzsálemben, megölve egy izraeli tinédzsert és megsebesítve több mint 20 másikat.

Fero elrablása feldühítette az izraeli drúz közösséget. Szerdán ezrek tüntettek Fero szülővárosában, Daliyat al-Karmelben, a közösség több tagja is azt mondta, hogy ha Fero holttestét nem adják vissza hamarosan, maguk mennek be Dzseninbe és hozzák azt vissza.

A 12-es csatorna közzétett egy videót, amelyen öt maszkos férfi puskával a kezében azzal fenyegetőzik, hogy bemennek Dzseninbe a holttestért, ha csütörtök reggelig nem adják vissza.

Halálos robbantások Jeruzsálemben

Forgalmas buszmegálló mellett robbantottak, legalább egy ember meghalt és 18-an megsebesültek.