Halálos robbantások Jeruzsálemben

Két robbanás rázta meg Jeruzsálem városának bejáratát szerda reggel a központi buszpályaudvar közelében, egy másik pedig Ramot városrész bejáratánál, legalább 18 embert megsebesítve. A sérültek közül ketten súlyos állapotban vannak.

Legalább egy ember meghalt és 18-an megsebesültek, ketten súlyosan, két robbanásban Jeruzsálem bejáratánál és a Ramot csomópontnál szerda reggel, amit a rendőrség összehangolt kettős támadásként kezel.

Az izraeli rendőrség közölte, hogy a központi buszpályaudvar közelében történt robbanást a jelek szerint a busz mellett egy táskában elhelyezett bomba okozta. A buszon lyukak tátonganak, amelyek a repeszek szétszóródását mutatják. Egy másik robbanás percekkel később az észak-jeruzsálemi Ramot kereszteződés közelében történt.

A rendőrség a két robbanást összehangolt közös támadásként kezeli, és Kobi Shabtai rendőrfőnök jelen van az első robbanás helyszínén, ahol tájékoztatták a támadásról.

A helyszínen Shabtai elmondta, hogy Jeruzsálemben minden buszt átvizsgálnak a rendőrök, és Izrael összes bombakereső kutyáját bevetik, hogy robbanószerkezetek után kutassanak. Hozzátette, hogy a rendőrség vizsgálja, hogy mindkét támadásban egynél több terrorista vett-e részt.

Beni Ganz védelmi miniszter helyzetértékelést tartott a Shin Bet vezetőjével, a vezérkari főnök helyettesével, az IDF katonai hírszerzésének vezetőjével, a hadsereg főparancsnokával és más magas rangú tisztviselőkkel.

A sérültek közül ötöt a Shaare Tzedek Egészségügyi Központba szállítottak, kettőt kritikus állapotban, kettőt súlyos állapotban, egyet pedig közepes sérülésekkel. További ötöt az Ein Keremben lévő Hadassza Egyetemi Orvosi Központba evakuáltak.

A United Hatzalah mentősök a robbanások helyszínén vannak, és a United Hatzalah pszichotrauma- és válságkezelő egységet is kiküldték, amely számos szemtanút kezel érzelmi és pszichológiai sokk miatt.

A Jeruzsálemi Héber Egyetem több tanszéke is közölte, hogy a támadások miatt és a diákok biztonsága érdekében szerdán nem lesz kötelező a személyes részvétel az oktatásban.

Az egyes utat – a fővárosba vezető fő ütőeret – lezárták a Tel-Aviv irányából érkező forgalom elől.

Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt a támadásra reagálva azt mondta, hogy

„imádkozik a ma reggel Jeruzsálemben elkövetett összehangolt terrortámadásban megsérült emberek egészségéért, és támogatásáról biztosítja a helyszínen tevékenykedő biztonsági erőket”.

A Knesszet elnöke, a jeruzsálemi rendőrség korábbi parancsnoka, Miki Levy közölte:

„Nehéz reggel a mi szeretett Jeruzsálemünkben, amely a múltban is nehéz napokat élt meg. Gyors felépülést kívánok a sérülteknek, és támogatásomról biztosítom a város kedves polgárait.

„Ez az a hely, ahol mindenkit arra szólítok fel, hogy maradjon éber, és jelentsen a biztonsági erőknek minden gyanús dolgot, amit lát. Nincs kétségem afelől, hogy a biztonsági erők elkapnak minden terroristát, aki részt vett a támadásban”.

Az Otzma Jehudit vezetője, Itamar Ben-Gvir, az új kormányban a közbiztonsági miniszteri poszt várományosa közleményt adott ki, amelyben közölte, hogy úton van a támadás helyszínére.

„Úton vagyok a fájdalmas és szomorú támadás helyszínére, ahol egy robbanószerkezet visszarepített minket az elátkozott intifáda-időkbe. Itt az ideje, hogy elszántan és kemény kézzel lépjünk fel a terroristák ellen, itt az ideje, hogy megszervezzük az országot. Imádkozom a sérültek gyógyulásáért egész Izraellel együtt ebben a nehéz órában”.

Az elmúlt hónapokban Izraelben terrorhullámot tapasztaltak, bár a támadások eddig többnyire Ciszjordániában történtek, és olyan palesztinok hajtották végre őket, akik vagy támadófegyvereket, vagy késeket használtak. A múlt héten három izraeli halt meg egy késeléses merényletben a Szamáriában fekvő Ariel település bejáratánál.

A múlt héten egy autó robbant fel egy IDF-állomás közelében, a szamáriai Mevo Dotan település közelében. Az autó, amelyben három gázpalack és vezetékek voltak, feltehetően egy elfuserált autós robbantás során robbant fel.

Újabb halálos áldozatokat követelt a palesztin terror Szamáriában

Délutánra háromra nőtt a merénylet áldozatainak száma, mert életét vesztette az az izraeli is, akit az ellopott autóval elgázolt a menekülő palesztin terrorista.