Berlin nem vizsgálja tovább Mahmúd Abbász ügyét

A berlini ügyészség közölte, hogy nem indít nyomozást Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője ellen, amiért az azt állította, hogy Izrael „ötven holokausztot” követett el.

A berlini ügyészség úgy döntött, hogy nem indít eljárást Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság vezetője ellen a holokausztot lekicsinyítő augusztus 16-i megjegyzései miatt – jelentette kedden a Bild című német lap.

A német napilap rendelkezésére bocsátott kétoldalas levélben az ügyészség közölte, hogy a berlini Mike Delberg – aki maga is holokauszt-túlélők unokája – feljelentése ellenére nem indítanak vizsgálatot Abbász ellen.

Az ügyészség szerint nincs elegendő bizonyíték a 130. paragrafus (náci bűnök jóváhagyása, tagadása és bagatellizálása) szerinti büntetőjogi felelősségre vonáshoz.

Abbász egyetlen célja az volt, hogy „rávilágítson az izraeli hadsereg által elkövetettnek vélt bűnökre és rámutasson azok igazságtalanságára, miközben történelmileg rendkívül helytelen összehasonlításra tett kísérletet” – folytatódik a közlemény.

A holokauszt bagatellizálása Németországban büntetendő cselekmény.

Augusztus végén a berlini rendőrség előzetes vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy Abbász megszegte-e a német törvényeket, amikor azt állította, hogy Izrael „ötven holokausztot” követett el.

Abbász az Olaf Scholz német kancellárral tartott sajtótájékoztatón tett kijelentését arra a kérdésre válaszolta, hogy bocsánatot kér-e az 1972-es nyári olimpiai játékok során palesztin terroristák által 11 izraeli edző és sportoló lemészárlásáért – mivel közeledett az esemény 50. évfordulója.

„Ha fel akarjuk dolgozni a múltat, csak rajta. Van 50 mészárlás, amit Izrael elkövetett… 50 mészárlás, 50 holokauszt”

– mondta Abbász újságíróknak.

Scholz még aznap elítélte a PH elnökének megjegyzéseit: „Felháborítóak a megjegyzései. Különösen számunkra, németek számára tűrhetetlen és elfogadhatatlan a holokauszt bármilyen relativizálása”.

Abbász másnap visszavonta megjegyzéseit, és a holokausztot „a modern emberi történelem legszörnyűbb bűntettének” nevezte.

A német kancellár nem hajlandó Izraelt apartheid országnak nevezni

Olaf Scholz ezt Mahmúd Abbász palesztin vezetőnek is elmondta.