A német kancellár nem hajlandó Izraelt apartheid országnak nevezni

Olaf Scholz német kancellár kedden elutasította az apartheid szó használatát az Izrael és a palesztin területek közötti kapcsolatok leírására — számol be az i24 News.

A Mahmúd Abbász palesztin hatósági elnökkel Berlinben folytatott megbeszélése után újságíróknak nyilatkozva Scholz azt mondta, hogy a két fél közötti konfliktusról alkotott eltérő nézetek ellenére az „apartheid” kifejezés nem helyes.

„Természetesen az izraeli politikát tekintve másként értékeljük a helyzetet, és itt szeretném elmondani, hogy nem támogatom az apartheid szó használatát, mert nem gondolom, hogy helyesen írja le a helyzetet”

– fogalmazott a kancellár.

Júliusban a brit székhelyű Amnesty International „Vessen véget az izraeli apartheidnek” elnevezésű termékeket kezdett árusítani.

Az emberi jogi csoport februárban közzétett egy jelentést, amelyben Izraelt „apartheid” államnak bélyegezte, amely megsérti az emberi jogokat és „alacsonyabb rendű faji csoportként” kezeli a palesztinokat. Az amerikai külügyminisztérium elutasította a jelentést, amelyet izraeli tisztviselők „antiszemitaként” ítéltek el, és figyelmeztették a civil szervezetet, hogy ne alkalmazzon „kettős mércét”.

Az év elején a spanyolországi Katalónia parlamentje, első európai parlamentként elfogadott egy határozatot, amelyben elismerte, hogy Izrael „az apartheid bűntettét követi el a palesztin nép ellen”.

Stephen Pollard: Az Amnesty International erkölcsileg csődöt mondott

A Telegraph szerzője szerint a szélsőbaloldali csoportok nyugatellenes rögeszméit propagáló szervezet „minél hamarabb összeomlik saját torzításainak súlya alatt, annál jobb”.