Palesztin-ügyi tisztviselőt nevezett ki Biden

Joe Biden amerikai elnök Hady Amr, az izraeli és palesztin ügyekért felelős helyettes államtitkár-helyettest kinevezte a palesztinokkal való kapcsolatfelvételért felelős új pozícióba – közölte egy magas rangú amerikai tisztviselő kedden.

A Biden-kormányzat már tavaly májusban be akarta jelenteni az előléptetést, az Egyesült Államok palesztinokkal való kapcsolatainak felértékelődését demonstrálandó – derült ki akkor a The Times of Israel című lapból.

Amikor azonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter tájékoztatta Mahmúd Abbász palesztin hatóságot a tervről, az utóbbi arra kérte a Biden-kormányzatot, hogy ne folytassa a tervet, mivel elégtelennek tartotta az előléptetést annak fényében, hogy Washington nem tartotta be ígéretét a jeruzsálemi amerikai konzulátus – a palesztinoknál működő de facto képviselet, amelyet Donald Trump korábbi elnök 2019-ben bezáratott – újranyitásáról.

Az elmúlt hetekben azonban a Biden-kormányzat visszatért Abbászhoz a javaslattal – Amr a múlt héten a térségben járt izraeli és palesztin tisztségviselőkkel folytatott megbeszéléseken -, a Palesztin Hatóság vezetője pedig beleegyezett, hogy új szerepkörében együtt dolgozzon vele – mondta egy, az ügyet ismerő tisztviselő.

Sajtóértesülések szerint Jair Lapid leköszönő miniszterelnök és Benjámin Netanjahu miniszterelnök-jelölt is előzetesen tájékoztatást kapott Amr új szerepéről.

Tavaly májusban két, az ügyet ismerő tisztviselő azt mondta, hogy Andrew Miller váltja Amr-t az izraeli és palesztin ügyekért felelős helyettes államtitkár-helyettesi poszton. Miller az Obama-kormányzat idején az Egyesült Államok ENSZ-képviseletének politikai tanácsadójaként, valamint a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának Egyiptom és Izrael katonai ügyekért felelős igazgatójaként dolgozott.

Új szerepkörében Amr továbbra is a washingtoni külügyminisztérium közel-keleti ügyek irodájában fog dolgozni, miközben szorosan együttműködik majd a jeruzsálemi amerikai nagykövetség palesztin ügyekért felelős irodájával is – mondta a külügyminisztérium magas rangú tisztviselője.

„Ez a lépés az amerikai érdekeket szolgálja, mivel megerősíti az amerikai-palesztin kapcsolatok elmélyítésére irányuló képességünket, és segít az izraeli-palesztin kapcsolatokban jelentkező kihívások kezelésében, valamint az izraeliek, a palesztinok és más partnereink érdekeit a térségben”

– ismertette at amerikai külügymisztérium álláspontját annak egyik képviselője.

A tisztviselő azt állította, hogy a kormányzat továbbra is elkötelezett a jeruzsálemi konzulátus újranyitása mellett. Az egymást követő izraeli kormányok ellenezték ezt a lépést, márpedig ehhez Jeruzsálem részéről bizonyos fokú beleegyezésére van szükség.

Az elmúlt másfél évben a Biden-kormányzat visszatartotta a kampányígéret teljesítését, mivel nem akarta destabilizálni a Lapid és Naftali Bennett volt miniszterelnök vezette mérsékeltebb kormányt, amely addig a helyén volt.

Bár ez a prioritás már nem áll fenn, mivel Netanjahu készül visszatérni a hivatalába, Biden állítólag továbbra is azt szeretné, hogy elkerüljék a nyilvános összetűzéseket Izraellel.

Netanjahu szerint kifizetődő volt szembe szállnia Obamával  

„Ez vezetett az Ábrahám-egyezmény alapjainak lerakásához” – mondta a leendő izraeli miniszterelnök.