Netanjahu szerint kifizetődő volt szembe szállnia Obamával  

Benjamin Netanjahu 2015-ben elfogadta a republikánusok meghívását, hogy felszólaljon a kongresszusban, hogy elítélje az Obama-kormányzat Irán-politikáját, ami hozzájárult a szakításhoz az izraeli miniszterelnök és a demokraták között.

Most Netanjahu azt mondja, hogy a döntése segített megszilárdítani az arab országokkal való titkos kapcsolatokat, amelyek öt évvel később az Ábrahám-megállapodásokhoz vezettek. A Trump-kormányzat által közvetített 2020-as megállapodások normalizálták a kapcsolatokat Izrael és négy arab ország között.

„Valós időben kaptunk telefonhívásokat az Öböl-államoktól, akik azt mondták, hogy nem tudják elhinni, amit tettem, hogy egy nagy vezetővel, a világ leghatalmasabb emberével, az amerikai elnökkel szembe szálltam, és ha erre hajlandó voltam, akkor szeretnék a kapcsolatokat sokkal jobban megszilárdítani.

Ez vezetett a titkos találkozókhoz közöttem 2015-ben és az Öböl-országok vezetői között”

– mondta Netanjahu szombaton.

„Ez vezetett az Ábrahám-egyezmény alapjainak lerakásához”.

Netanjahu beszéde a Republikánus Zsidó Koalíció éves konferenciáján hangzott el.

Jared Kushner, Donald Trump veje és különleges tanácsadója nemrég megjelent könyvében ugyanakkor azt írta, hogy Netanjahu többször is közel állt ahhoz, hogy kisiklassa az Öböl-államokkal zajló tárgyalásokat.

Netanjahu beszédében azt elmondta, hogy megkönnyebbült, amikor Obama utódja, Trump 2018-ban kiléptette az Egyesült Államokat az Iránnal kötött atom-megállapodásból.

„Óriási szerencsém volt, hogy Trump elnök alatt végre egy olyan amerikai kormányzat volt, amely egyetértett ezzel a politikával”

– mondta Netanjahu.

Jared Kushner: Ahogy Trump, úgy Netanjahu is rettenthetetlen volt

Donald Trump veje új könyvében beszél zsidóságáról, Ivanka betéréséről és Netanjahuval való viszonyáról is.