Magyar zsidómentők kaptak Világ Igaza kitüntetést

Turóczy Lajos és Turóczy (Gruber) Irén posztumusz kitüntetéseit unokáik, Turóczy Péter, Éva és Attila vette át.

Pintér Sándor belügyminiszter az ünnepségen arról beszélt, a Világ Igaza cím adományozása az élet ünnepe, az emberiség győzelme a gonosz felett.

Amikor „a holokausztról beszélünk”, arra a több millió zsidó emberre, köztük „több százezer magyar honfitársunkra emlékezünk”, akik hazájuk jövőjét töretlen lelkesedéssel szolgálták, és akik nélkül szegényebb lett a nemzet. „Ezért kell emlékeznünk”

– fogalmazott.

Mint mondta, „mindannyiunk kötelessége”, hogy minden embert megvédjünk, ha felekezeti hovatartozása miatt üldözik. Hozzátette: a vészkorszakban még nem volt társadalmi igény a kirekesztés elleni közös fellépésre, azonban ezt ma már törvényben rögzített értékként védjük. De a saját életük kockáztatásával mások életét megmentő bátor hősök tettei nélkül ez nem lenne természetes – jegyezte meg.

Kiemelte:

hisz abban, hogy az emberiség képes a változásra, mert képes tanulni a múlt hibáiból. A mindenkori kormányoknak ezért az egyik legfőbb kötelesége, hogy a legszigorúbban lépjenek fel az ellen, ha embertársainkat azért üldözik és törnek életükre, mert más a vallásuk

– fűzte hozzá.

Emlékeztetett:

a kormány a terrorizmus elleni fellépéssel, a rasszizmus és gyűlölet motiválta bűncselekmények konzekvens és kitartó üldözésével zászlajára tűzte azt a célt, hogy a legszigorúbb eszközökkel lépjen fel a kirekesztő eszmékkel szemben és a legszélesebb körben védi meg azokat, akik vallásukat szabadon kívánják gyakorolni.

Jelezte,

a Hungary Helps program keretében Magyarország segíti az üldözött keresztényeket, emlékezve arra, hogy a vallásüldözés milyen emberi katasztrófákkal járt együtt a történelem során. Mint mondta, Magyarországnak kötelessége segíteni a háború hatására hazájukat elhagyni kényszerülő ukránokat is.

Keresztény felekezetek vezetőivel is találkozott Magyarország elnöke

A téma a Közel-Kelet arab országaiban üldözött keresztényei megsegítésének kérdése volt.

Kiemelte, Magyarország számára fontos az emlékezés.

„Az idén kitüntetett hősök előtti tisztelgéssel, a rájuk való emlékezéssel tudjuk és tudatjuk, hogy nem állhatunk többé némán, nem lehetünk többé tétlenek, nem tűrhetjük, hogy embertársainkat megalázó bánásmódnak, kirekesztésnek, felekezeti hovatartozásuk miatti üldöztetésnek tegyék ki”

– emelte ki a belügyminiszter.

Jákov Hadasz-Handelszman nagykövet arról beszélt,

a Talmud azt tanítja, aki egy életet ment meg, az olyan, mintha egy egész világot mentene meg.

Hozzátette:

Turóczy Lajos és Turóczy Irén a holokauszt idején készek voltak saját életüket kockáztatni azért, hogy zsidókat mentsenek ki „a náci Németország és kollaboránsai karmai közül” és cselekedetükkel hozzájárultak világunk megmentéséhez is.

Emlékeztetett:

a magyarországi zsidók tömeges deportálása 1944 májusában kezdődött, összesen 565 ezer magyar zsidót gyilkoltak meg.

A holokauszt az elhagyatottság és az árulás, az elkövetők, a kollaboránsok, de főként a tétlen szemlélők világa volt – mondta, hozzátéve, volt azonban egy másik oldal is, voltak olyan nem zsidó származású emberek, akik nem tétlenkedtek, hanem emberségesek maradtak és segítettek megmenteni zsidó honfitásaikat; ilyen volt Turóczy Lajos és Turóczy Irén is, akik készek voltak életüket, szabadságukat kockáztatni.

Izrael Állam és a zsidó nép örökké hálás lesz azoknak, akik az együttérzést választották a gyűlölet vagy a közöny helyett – mondta. Kiemelte: a holokauszt nem a haláltáborokban kezdődött, hanem azzal, hogy egy tégla betörte egy zsidó üzlet ablakát.

Az antiszemitizmus még napjainkban is élő, mérgező folt az európai kontinens lelkén és az egész világban, és „továbbra is könyörtelenül és folyamatosan harcolnunk kell ellene, hiszen ez a kötelességünk”

– mondta a nagykövet.

A megmentők legidősebb unokájaként Turóczy Péter arról beszélt, nagyszülei halhatatlan hősökké váltak, akik nem azért tették, amit tettek, hogy megünnepeljék őket.

A rendezvényen elhangzott: Turóczy Lajos és felesége befogadta az akkor hatéves Friedmann Ágnest és édesanyját, Rapaport Etelkát, családtagként kezelték őket és megmentették a biztos haláltól. A Caracasban élő Ágnes unokája 2020 nyarán az internet segítségével talált rá édesanyja megmentőire.

A rendezvényen a kitüntetett és megmentett család tagjai, valamint általános és középiskolások is részt vettek.

A jeruzsálemi Jad Vasem Intézet az izraeli parlament, a kneszet 1953-as törvénye alapján adományozza a Világ Igaza kitüntetést azoknak, akik zsidó életeket mentettek meg a vészkorszak idején. Az izraeli legfelsőbb bíróság bírája az elnöke annak a bizottságnak, amely tényekkel igazolja, hogy a megmentők önszántukból, a németek vagy szövetségeseik fennhatósága alatt levő területeken, a szabadságukat, biztonságukat vagy életüket veszélyeztetve bármiféle ellenszolgáltatás nélkül cselekedtek. 1995 óta pedig hagyomány, hogy a Világ Igaza magyar kitüntetettjeit hősies, bátor helytállásukért Bátorságért Érdemjelben részesítik.

Két újabb magyar kapott Világ Igaza kitüntetést

A posztumusz kitüntetett Nagy Sándor, a Honvédelmi Minisztérium nyugalmazott tisztje és felesége, Bergován Mária 11 ember életét mentette meg a holokauszt idején