Izraelt is hibáztatja Irán amiért kiesett a foci VB-ről

Az Iszlám Köztársaság 6:2-es veresége után a lapok a már megszokott taktikához folyamodnak: külföldi ellenségeket, köztük az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot és Izraelt vádolják azzal, hogy tüntetéseket szítottak, hogy kizökkentsék a nemzeti csapatot a játékból.

Irán kedden megalázóan kezdte a világbajnokságot az Anglia elleni 6-2-es vereséggel, amelyet a pályán és a pályán kívüli tüntetések árnyékoltak be, és amelyért az iszlám köztársaság korábban főellenségét, Izraelt tette felelőssé.

A keményvonalas iráni média igyekezett a vereséget az iszlám köztársaságot a 22 éves Mahsa Amini szeptember 16-i, az ország erkölcsrendészetének őrizetében bekövetkezett halála óta tartó zavargásokra fogni.

Ám az iráni újságok a már megszokott taktikához is folyamodtak: külföldi ellenségeket – köztük az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát és Izraelt – vádolták azzal, hogy tüntetéseket szítottak a nemzeti csapat kizökkentése érdekében.

Az újság, amelynek főszerkesztőjét Ali Khamenei ajatollah, Irán legfőbb vezetője nevezi ki, azt írta, hogy

Irán vereségére”a csapat elleni hetekig tartó tisztességtelen és példátlan pszichológiai hadviselés után került sor… a hazai és külföldi székhelyű árulók részéről”.

Hozzátette, hogy egy „politikai médiaáramlat” igyekezett „az iráni csapat szellemiségének ártani azzal, hogy támadta őket”.

Az iráni szurkolók a lelátón hétfőn Amini nevét skandálták, táblákat tartottak a kezükben és tiltakozó jelszavakkal ellátott pólókat viseltek, valamint kifütyülték a csapatot a nemzeti himnusz alatt.

Sok szurkoló eleve ellentmondásosnak ítélte meg, hogy egyáltalán szurkoljanak-e a nemzeti csapatuknak a biztonsági erők tüntetések elleni erőszakos fellépésének hátterében.

Az iráni emberi jogi aktivisták megfigyelőszervezete szerint a tüntetések kitörése óta legalább 419 embert öltek meg. A mérkőzés hétfői játéknapján az iráni biztonsági erők heves lövöldözést indítottak a tüntetők ellen egy, az ország nyugati részén fekvő kurd városban.

Egy másik keményvonalas napilap, a Vatanemrooz arról számolt be, hogy az iráni tüntetők az utcán ünnepelték országuk megalázó vereségét, a kávézókban ujjongásban törtek ki, amikor Anglia gólt szerzett, és a meccs után örömmel dudáltak az autók.

Teherán központjában készült felvételek terjedtek el az interneten, amelyeken motorosok dudálnak és skandálják, hogy „Hat!”, utalva Anglia hat góljára Irán ellen. A hatóságok bezártak egy kávézót az északkeleti Mashhad városában, mert az Angliának szurkolt.

Az Anglia elleni kezdőrúgás előtt az iráni játékosok nem énekelték el a himnuszt, némán álltak, nyilvánvalóan szolidaritásból. A mérkőzés alatt nem ünnepelték a csapat két gólját.

Az állami IRNA hírügynökség a zavargások közepette igyekezett a csapatot hazafias szimbólumként és nemzeti egyesítőként népszerűsíteni, a játékosokat „hazájuk felemelkedéséért küzdő katonáknak” nevezve, ám néhány korábbi futballsztárt, akik a tiltakozó mozgalom szószólói voltak, letartóztattak vagy távollétükben vádat emeltek ellenük.

Kohncast: A harmadik világháború elhalasztva

Szerkesztőségi podcastunk legújabb adásában beszélünk a lengyelországi rakéta-incidensről, Magyarország új radarrendszeréről, és szó esik Donald Trump bejelentéséről.