Ukrajnai zsidóknak segít a Chábád a tél átvészelésében

Az ukrajnai tél közeledtével zsidó szervezetek segítenek generátorokkal és más felszereléssel a háború sújtotta térségben élőknek — írja a zsido.com.

Zsidó csoportok, élükön a Chábád-Lubavics mozgalom küldöttei a háború február 24-i kirobbanása óta segítik élelmiszerrel, ruhákkal, gyógyszerekkel és evakuálással a háborús övezet lakosait. A tél közeledtével arra koncentrálnak, hogy az ukrajnai zsidóknak legyen fűtése a fagyos télben. A több száz generátor beszerzésére irányuló kezdeményezés a helyi Chábád-központok elkötelezett vezetőitől indult. A Chábád-központok és zsinagógák a konfliktusok kezdete óta nyújtanak védelmet és különféle szolgáltatásokat a közösség tagjainak.

Az Észak-Amerikai Zsidó Föderáció az eddigi 78 millió dolláros segély mellé további hétmillió dollárt ad, ennek egy részéből felszerelést – takarókat, mert ruhát, hordozható radiátorokat és tartós élelmiszert – vásárolnak a jelenleg mintegy 22 ezer még Ukrajnában élő zsidónak, más részéből pedig az aljiát segítik. Az előrejelzések szerint rendkívül hideg tél várható, ami a heves orosz támadások árnyékban élők körében humanitárius krízishez vezethet. Az ukrán elektromos műveken óriási a terhelés, ráadásul az orosz bombázások egyik rendszeres célpontja az ukrán elektromos hálózat, így gyakoriak az áramkimaradások. Az egyre hidegebbre forduló időben és egyre hosszabb estéken sokszor nincs világítás, fűtés és meleg víz.

Már most vannak olyan városok, ahol megszorításokat vezettek be az áramfelhasználást illetően.

„Nincs világítás, nincs számítógép… – még az utcai lámpák se világítanak éjjelente” – meséli Chaya Wolff, aki férjével együtt irányítja az odesszai Chábád-központot. – „Sürgősen szükségünk van négy nagy teljesítményű generátorra. Helyben összesen két elérhető generátor van, darabonként több tízezer dollárért.”

Az amerikai Joint (JDC) hosszú évek óta segíti az ukrajnai zsidókat a kemény téli hónapokban. Ők idén a szükségletek drasztikus növekedésére adott válaszként megduplázzák a támogatásukat. A különféle zsidó szövetségek, a holokauszt-túlélőket támogató Claims Conference, a Keresztények és Zsidók Nemzetközi Közössége, valamint egyéni adományozók segítségével tűzifát, szenet, meleg ruhát és takarókat osztottak ki a Dnyipró régióban élő, nagy többségében idős zsidónak.

„Most, hogy megkezdődött az ukrajnai krízis egy újabb szakasza, a téli segítségnyújtásból átváltunk a téli túlélésre. Munkatársaink és önkénteseink folytatják életmentő tevékenységüket mind Ukrajnában, mind pedig az Európában lévő menekültek körében és továbbra is gondoskodnak attól, hogy a zsidóknak és a zsidó közösségeknek rendelkezésére álljon mindaz a felszerelés, amire a túlélésükhöz szükségük van.”

Ukrán menekültek százait látja el az EMIH a Balatonnál

A magyar kormány segítségével több mint 600 ukrán menekült hosszútávú ellátására alkalmas, kóser „menekült falut” nyitott az EMIH és az Ukrán Zsidó Hitközségek Szövetsége.