Nyíltan meleg külügyminisztere lehet Izraelnek

A Likud párt törvényhozója, Amir Ohana az első számú esélyes Izrael következő külügyminiszterének kinevezésére, míg párttársát, Miri Regevet az oktatási minisztérium élére jelölték – közölték kedden Netanjahuhoz közelálló források.

Korábban úgy vélték, hogy Ron Dermer volt izraeli nagykövet az első számú jelölt Jeruzsálem diplomáciájának az élére, és hogy a Biden-kormányzat az ő kinevezését szorgalmazza.

Ohana lenne az első nyíltan meleg személy, aki Izrael külügyminisztere lenne.

Az értesülés azután látott napvilágot, hogy a Likud több törvényhozója bírálta Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelöltet, amiért szerintük túl sok magas rangú miniszteri posztot engedett át leendő koalíciós partnereinek.

Hétfőn Bezalel Szmotrics, a Vallásos Cionizmus Párt elnöke állítólag beleegyezett abba, hogy ő legyen Izrael következő pénzügyminisztere, visszavonta a védelmi minisztérium irányítására vonatkozó követelését, és úgy tűnik, megnyitotta az utat Netanjahu előtt, hogy véglegesítse a kormánykoalíció összetételét.

Netanjahu Szmotricsnak: Nem leszel védelmi miniszter, mert az USA nem örülne

Gőzerővel zajlanak a koalíciós tárgyalások Izraelben, a legfőbb kérdés a védelmi, illetve a pénzügyminiszteri tárca vezetése. A felek aligha hajlandók engedni.

Netanjahu állítólag azt mondta Szmotricsnak, hogy nem fogja megkapni a védelmi tárcát a tapasztalat hiánya és a washingtoni ellenvetések miatt.

Netanjahu most nagy valószínűséggel Joav Gallant, a Likud törvényhozóját és volt IDF vezérőrnagyot nevezi ki védelmi miniszternek, míg a Sász vezetője, Árje Deri – amennyiben korábbi büntetőjogi ügyeivel kapcsolatos helyzetét tisztázzák – a belügyminisztérium élére kerül.

Az Otzma Jehudit vezetője, Itamar Ben-Gvir a közbiztonsági miniszteri posztra készül, ami a rendőrség feletti irányítást biztosítaná számára.

Netanjahunak december 6-ig van ideje – 14 napos hosszabbítás lehetőségével – a koalíciós megállapodások véglegesítésére.

Lassan összeáll Netanjahu vallásos cionista kormánya

A Meir Kahane rabbi tanításait követő, radikális jobboldali Itamár Ben-Gvir felügyelheti majd a rendőrséget.