Netanjahu Szmotricsnak: Nem leszel védelmi miniszter, mert az USA nem örülne

Benjamin Netanjahu miniszterelnök-jelölt Likud pártja lemondta az összes szerdára tervezett találkozót a Vallásos Cionista párt vezetőjével, Bezalel Szmotrics-al, és az Izrael 37. kormányának megalakítását célzó koalíciós tárgyalások továbbra is holtponton vannak.

A lépésre azt követően került sor, hogy a leendő miniszterelnök állítólag közölte a a radikális jobboldali pártvezetővel, hogy ellenzi védelmi miniszteri kinevezését a következő kormányban, a Joe Biden amerikai elnök kormányával való további együttműködéssel kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva.

A Knesszet 25. ülésszakának keddi eskütételét követően kettejük között tartott találkozón Netanjahu azt mondta Szmotricsnak, hogy a védelmi tárca valószínűleg az ő Likud pártjának egy tagjához kerül majd.

A találkozó volt az első alkalom, hogy a Likud forrásai szerint múlt szerda óta, és az első alkalom, hogy Netanjahu nyíltan szembeszállt Szmotrics azon követelésével, hogy védelmi miniszter legyen.

Netanjahu állítólag azt mondta Szmotricsnak, hogy Izraelnek mérsékelten kell fellépnie a biztonság és a diplomácia terén Biden hivatali idejének hátralévő részében, különösen Júdea és Szamária tekintetében, és beszámolók szerint Netanjahu aggódik amiatt, hogy Szmotricsnak hatáskört adjon a júdea és szamáriai telepek különösen érzékeny kérdésével kapcsolatos ügyekben.

A Walla hírportál szerint Szmotrics azt mondta Netanjahunak, hogy akkor is szeretne hatásköröket a településekkel és az izraeli hadsereg polgári közigazgatásával kapcsolatban, ha a pénzügyminisztériumi posztot vállalja el.

A Likud párt közölte, hogy a Szmotricskal való találkozó, amelyet Netanjahu kezdeményezett, „jó hangulatban” zajlott. A beszámolók szerint azonban Szmotrics „dühös” volt Netanjahu álláspontja miatt, és azt mondta, hogy „a végsőkig elmegy” a védelmi tárca iránti követelésével. Állítólag azt is elmondta, hogy pártja nem csatlakozik a koalícióhoz, ha az nem kötelezi el magát programja az előmozdítása mellett, amelyért megválasztották – jelentette a Walla.

Ben-Gvir felesége pisztollyal ment Sara Netanjahu teájára

Netanjahu asszony a jeruzsálemi Waldorf Astoria szállodában találkozott a jobboldali pártok vezetőinek házastársaival.

Közben a Likud szerdán közleményt adott ki, amelyben tagadta, hogy a párt tárgyalásokat folytatna a Nemzeti Egység és a Jes Átid pártok képviselőivel, az erről szóló híreket „álhíreknek” nevezte, és utalt arra, hogy a pletykák a Vallásos Cionista párttól származnak.

„Az lenne a legjobb, ha azok, akik annyi energiát fektetnek az álhírek terjesztésébe, az erőfeszítéseiket egy teljes jobboldali kormány létrehozására fordítanák, méghozzá gyorsan” – áll a Likud közleményében.

Ganz és Lapid szóvivői szintén tagadták, hogy a Likud részéről történt volna kapcsolatfelvétel, és azt mondták, hogy nincsenek tárgyalások. Mindkét párt elutasította, hogy Netanjahuval tárgyalóasztalhoz üljön.

Izraeli médiajelentések szerint az Egyesült Államok az elmúlt napokban világossá tette Izrael számára, hogy a Biden-kormányzat nehezen tudná fenntartani a szoros kétoldalú biztonsági együttműködést, ha Szmotricsot és/vagy radikális jobboldali politikai partnerét, Itámár Ben Gvirt neveznék ki védelmi vonatkozású miniszteri posztokra. Ben Gvirt várhatóan a közbiztonsági miniszterré nevezik majd ki.

Az amerikai üzenetek nem neveztek meg neveket, írja a Ynet jelentése, de világossá tették, hogy Izrael „jól járna”, ha olyan védelmi és közbiztonsági minisztereket nevezne ki, akikkel Washington szorosan együtt tudna működni olyan kulcsfontosságú kérdésekben, mint az iráni atomprogram meghiúsítása, a Gázában, Júdea-Szamáriában és Jeruzsálemben zajló fejlemények, a hírszerzési együttműködés és más kérdések.

Az a spekuláció, hogy Szmotrics kaphatná meg a védelmi tárcát, heves visszatetszést váltott ki a volt izraeli védelmi tisztviselők részéről is. Szmotrics ugyanis csak rövid ideig szolgált az hadseregben, szolgálatát elhalasztották, hogy a jesivában tanulhasson, majd jogi egyetemre járhasson, ami után tovább többet nem tért vissza a katonai szolgálatba.

Több jelentés is megnevezte Joav Gallant, a Likud képviselőjét – a  hadsereg volt vezérőrnagyát – mint Netanjahu favoritját a védelmi posztra.

Likud-források szerint, bár még számos végső részletet ki kell kalapálni a kialakuló koalíciós megállapodásokban, amint megoldódik a miniszteri portfólió kérdése Szmotrics-al, a tárgyalások gyorsan haladnak majd.

Olyan hírek is napvilágot láttak, hogy Netanjahu inkább a Sász párt vezetőjét, Arje Derit próbálja meggyőzni, hogy vállalja el a védelmi tárca vezetését, mint a pártja által áhított pénzügyi portfóliót.

Ha sikerül meggyőznie Derit, Netanjahu valószínűleg Szmotriochnak ajánlja fel a pénzügyminisztériumot. Ez a forgatókönyv azonban szintén kihívásokkal jár, figyelembe véve Szmotrics ambíciózus terveit a júdea-szamáriai zsidó telepek kérdéséről.

Deri eközben a hírek szerint inkább a pénzügyminisztériumot szeretné vezetni, és nem szívesen mondana le erről a lehetőségről, még azért sem, hogy védelmi miniszter lehessen, hiszen Deri ortodox Sász pártja régóta szociális jóléti pártként pozícionálja magát.

Szmotrics állítólag nem zárja ki a pénzügyminisztérium vezetésének lehetőségét sem, ám a pártját támogató rabbik arra ösztönzik, hogy ne mondjon le a védelmi miniszteri posztról.

Netanjahu hivatalosan vasárnap kapott kormányalakítási megbízást, így 28 nap áll rendelkezésére, hogy megalakítsa a többségi koalíciót, amely várhatóan az ő Likud pártjából, a Vallásos Cionizmusból, valamint az ultraortodox Sász és az Egyesült Tórai Judaizmus pártokból áll majd, amelyek együttesen 64 helyet foglalnak el a 120 fős Knesszetben. Ha több időre van szüksége, 14 napos hosszabbítást kérhet Jichák Herzog elnöktől.

Szmotrics: „Jobbra szavaztál, tehát jobbat fogsz kapni”

„Nem szabad engednünk a palesztinok terrorista fenyegetéseinek, akik megpróbálnak beavatkozni az új kormány megalakításának folyamatába.”