Leépítik a Birthright-ot

„A programunk jelentős költségnövekedése azt jelenti, hogy az elkövetkező években nem tudunk annyi jelentkezőt fogadni, és tudjuk, hogy azok, akik lemaradnak a Birthright-utazásról, valószínűleg egyáltalán nem fognak Izraelbe utazni” – mondta Gidi Mark, a Birthright Israel vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

A költségvetési megszorítások miatt a Birthright Izrael 2023-ban és azután az utazások résztvevőinek akár egyharmadát is le fogja csökkenteni – jelentette be a szervezet hétfőn.

Az inflációra és az emelkedő utazási költségekre hivatkozva, amelyek az élmény egy főre eső költségét 4500 dollárra emelték, a Birthright közölte, hogy „most a szélesebb amerikai-zsidó közösségtől kér hozzájárulást, hogy fenntarthassa a szervezet által nyújtott kritikus fontosságú programot”, amely ingyenes 10 napos izraeli utakat biztosít zsidó fiatal felnőttek számára.

„A programunk jelentős költségnövekedése azt jelenti, hogy az elkövetkező években nem tudunk majd annyi jelentkezőt fogadni, és tudjuk, hogy azok, akik lemaradnak a Birthright-utazásról, valószínűleg egyáltalán nem jutnak el Izraelbe”

– mondta Gidi Mark, a Birthright Israel vezérigazgatója a közleményben.

„Soha nem volt még ilyen nagy szükség a Birthright Izraelre, mint most. Az adománygyűjtés azonnali jelentős növelése nélkül nehéz lesz elérni azt a pozitív hatást, amit eddig sok emberre gyakoroltunk – és ez elkerülhetetlenül hatással lesz az amerikai zsidó szervezetekre, amelyek hozzászoktak ahhoz, hogy lelkes fiatal felnőttek térnek vissza Izraelből, és jelentős szerepet vállalnak a zsidó közösségben. Átlagosan az Egyesült Államokban a közösségi szakemberek közel 60%-a Birthright-öregdiák”.

Izzy Tapoohi, a Birthright Izrael Alapítvány elnök-vezérigazgatója szerint tévhit, hogy a Birthrightot „csak néhány nagy adományozó finanszírozza, köztük az izraeli kormány és az Adelson Családi Alapítvány”.

„A Birthright Izrael Alapítvány támogatása mindenféle szintű adományozótól származik, az öregdiákoktól és a szülőktől a közepes és nagy adományozókig, és ma az egész zsidó közösséget arra kérjük, hogy segítsen maximalizálni azoknak a jövőbeli résztvevőknek a számát, akik ezen a kritikus fontosságú programon kezdhetik meg zsidó útjukat”

– mondta Tapoohi.

A Brandeis Egyetem Cohen Center for Modern Jewish Studies által nemrég közzétett elemzés szerint a Birthright-utazásokon részt vevő amerikai zsidóknak 160%-kal nagyobb valószínűséggel lesz zsidó házastársuk.

Ismét utazhat Birthright diákcsoport Izraelbe

A koronavírus-járvány után ismét érkezhetnek az amerikai diákok a zsidó államba.