Ismét utazhat Birthright diákcsoport Izraelbe

A koronavírus-járvány óta először tartja hagyományos rendezvényét Tel-Avivban a Birthright Israel, amelyen 3 000 fiatal vesz részt a világ különböző országaiból, többek között az Egyesült Államokból, Törökországból és Argentínából.

„Két évnyi korlátozott számú érkezés után óriási eseményt élünk át” – mondta Gidi Mark, a Birthright vezérigazgatója.

Mint ismeretes, az 1994-ben Charles Bronfman és Michael Steinhardt által alapított Taglit-Birthright egy nonprofit oktatási szervezet, amely zsidó felmenőkkel bíró, 18-32 év közötti fiatal felnőttek számára szponzorál tíznapos, ingyenes utazást Izraelbe.

A Taglit a héber ‘felfedezés’ szó. Az utazás során a résztvevők, akiknek többsége először látogat Izraelbe, arra kapnak ösztönzést, hogy felfedezzék személyes zsidó identitásuk új értelmét és a zsidó történelemhez és kultúrához való kötődésüket.

Az 1999 telén kezdődött utazások óta 2017-ig 67 országból több mint 600 000 fiatal vett részt a programban. A résztvevők mintegy 80%-a az Egyesült Államokból és Kanadából származik. 2013-tól a résztvevők száma a költségvetési korlátok miatt nem nőtt évi 40 000 fölé — írja az Israel Hayom.

Köves Slomó: Európában szinte csak itt nem kell mindennapos túlélési stratégia

Az EMIH vezető rabbijával készített exkluzív interjút az Index, melyben mesélt életútjáról, részletesen kifejtette kapcsolatát a magyar kormánnyal és Orbán Viktorral.