Izrael 200 millió dollárt veszít a Taglit-utak elmaradása miatt

Idén hatvanezer zsidó fiatal vett volna részt a Taglit (Birthright) programon, azonban a koronavírus miatt Izrael lemondta az utazásokat. 

Minden évben több tízezer zsidó fiatal utazik Izraelbe, hogy részt vegyenek a tíznapos Taglit programon. Izrael nem titkolt célja a programmal, hogy minél több fiatalat buzdítson az alijázásra.

Idén tavasszal és nyáron hatvanezren érkeztek volna a Taglit keretében, azonban a járványra való tekintettel le kellett mondani az utazásokat – írja a CTech izraeli hírportál. Izrael 200 millió dollárt veszít a Taglit-utak elmaradása miatt

Az izraeli turizmus évente 300 millió dollárt profitál a fiatalok utaztatásából, idén azonban ennek a kétharmadát elveszítheti.  Ebbe az összegbe nem számítják bele a repülőjegyek költségét.

Az örökség turizmust két főszereplője a rövidebb utakat szervező Taglit, és a Masa, amely önkéntes programokat, és ösztöndíjakat is szponzorál. Az izraeli kormány jelentős pénzekkel támogatja a programokat.

Idén hatvanezer fiatal utazását kellett lemondani és kérdés, hogy mi lesz az októberben kezdődő téli szezonnal.

Három héttel ezelőtt az izraeli belügyminisztérium különleges vízumot engedélyezett a Masa hosszútávú programjain részvevőknek. A vízumok lehetővé teszik új diákok valamint korábban a vírus miatt hazarepült diákok belépését az országba. A fiataloknak érkezést követően 14 napos karanténba kell vonulniuk. A Masa a koronavírus miatt online órákkal készül és elmondásuk szerint a vírus ellenére is nagy az érdeklődés a téli  programok iránt.

Az utazásokat szervező The Israel Experience turisztikai cég, az elmúlt hónapokban negyvenmillió dollárt veszített. A cég az alkalmazottainak 75%-át fizetés nélküli szabadságra küldte. Az előrejelzések szerint idén a globális turizmus szektor 60-80%-os visszaesésre számíthat.

Jelenleg négyezer fiatal tartózkodik Masa programmal Izraelben, akik a koronavírus járvány ellenére úgy döntöttek, hogy maradnak az országban.

Június elsején újra nyílik a Ben Gurion reptér, de nem mindenkinek

A „zöld országok” listája azokból áll, ahol viszonylag alacsony a vírusfertőzöttség, és amelyekben törvény írja elő a személyi védőfelszerelés használatát.