Június elsején újra nyílik a Ben Gurion reptér, de nem mindenkinek

Az alacsony fertőzöttségű országok polgárai és az izraeliek számára június elsejétől megindulhat a forgalom a Ben Gurion repülőtéren – írja a Ynet News.

A hatóságok egyeztetnek a tel-avivi Ben Gurion repülőtér teljes újranyitásáról június elsejétől, tekintettel a koronavírus-fertőzések csökkenésére. Az értesülés szerint Izrael csak az úgynevezett „zöld országokból” enged belépést, amennyiben teljesítik az egészségügyi minisztérium számos előírását.

A „zöld országok” listája azokból áll, ahol viszonylag alacsony a vírusfertőzöttség, és amelyekben törvény írja elő a személyi védőfelszerelés használatát.

A megismert tervek szerint az izraelieknek jelenteniük kell, ha tengerentúlra utaznak, és az induláskor, valamint a visszatéréskor orvosi vizsgálaton esnek át.

Exkluzív, járványmentes utazási elitklub alakult

Németország nem örül, hogy Ausztrália, Ausztria, Izrael, Csehország, Dánia, Görögország és Új-Zéland kölcsönösen lehetővé tenné egymás állampolgárai számára a beutazást.

A turizmus Izraelben lenullázódott március közepe, a járvány kitörése óta. A szálloda- és étteremtulajdonosok, valamint a légitársaságok újabb kormányzati segítséget kérnek a túléléshez, valamint a mozgási korlátozások enyhítését.

„Arra kérjük, hogy utasítsa a pénzügyminisztériumot, hogy módosítsa a tegnap este bemutatott vázlatot, és törölje a szükségtelen korlátozásokat”

– írta Gonen Usishkin, az El Al Airlines ügyvezető igazgatója Benjamin Netanjahu miniszterelnöknek címzett levélben.

„Tegnap este olyan dokumentumot kaptunk, amelyben a Kincstár további kéretlen feltételeket szab, amelyeknek egyetlen célja az El Al csődbe juttatása”

– tette hozzá.