Izraeli katonai hírszerzés: az iráni tüntetések már népfelkeléshez hasonlítanak

Az iráni tüntetések egyre jobban hasonlítanak egy népfelkeléshez, de a teheráni rezsimre jelenleg nem jelentenek „valódi veszélyt” – közölte az izraeli katonai hírszerzés vezetője hétfőn.

„Azt hiszem, a tüntetések elérték azt a szintet, amely már a népfelkelés birodalmába tartozik” – fogalmazott Aharon Haliva vezérőrnagy a Tel-avivi Egyetem Nemzetbiztonsági Tanulmányok Intézetében.

„Ha közelebbről szemügyre vesszük az eseményeket, főleg az incidensek időpontjait, a nemzeti intézményekben és az állami jelképekben okozott károkat, a halottak számát, akkor azt látjuk: valami más történik most, ami nagyon is aggasztja a teheráni rezsimet” – mutatott rá a katonai hírszerzés vezetője.

„Jelenleg azonban nem látom, hogy valódi veszélyt jelentenének az iráni vezetésre” – tette hozzá Haliva.

A 22 éves Mahsza Amini szeptemberi halála, mely az iráni erkölcsrendészet őrizetében következett be, országos tüntetéssorozat váltott ki. A tiltakozás az ország azon térségeiben a legintenzívebb, ahol a 10 milliós iráni kurd közösség tagjainak többsége él.

Izrael több évtizede hidegháborúszerű konfliktusban áll az Iránnal, és árgus szemekkel követi az iráni fejleményeket, miközben igyekszik meggyőzni a világ hatalmait: szigorítsanak a diplomáciai lépéseken, amelyek Teherán vitatott atomprogramját hivatottak kordában tartani.

Fotó: EPA/JAMES ROSS AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Az iráni futballcsapat tagjai tüntetőleg nem énekelték a himnuszt

Ezzel támogatták a rezsimellenes tüntetéseket.