Az iráni futballcsapat tagjai tüntetőleg nem énekelték a himnuszt

Az iráni játékosok nem énekelték el a nemzeti himnuszt az Anglia elleni első világbajnoki mérkőzés előtt hétfőn, így támogatták a hazájukban zajló kormányellenes tüntetőket – írja a Times of Israel.

A katari mérkőzés előtt Alireza Jahanbakhsh csapatkapitány elmondta, hogy a csapat közösen dönt arról, hogy megtagadja-e a himnusz eléneklését, hogy ezzel is kifejezze szolidaritását a tüntetésekkel.

Az iráni játékosok szenvtelenül és komor arccal álltak, miközben a himnuszuk elhangzott a dohai Khalifa Nemzetközi Stadionban.

Iran Refuses To Sing the National Anthem vs England in The World Cup

Iran refuses to sinf the Iranian national Anthem vs England in the 2022 World Cup Game. England vs Iran

Iránt két hónapja tartó országos tüntetések rázzák meg azóta, hogy Mahsa Amini szeptember 16-án az erkölcsrendészet őrizetében meghalt.

A 22 éves, kurd származású Amini három nappal azután halt meg, hogy Teheránban letartóztatták, mert állítólag megszegte az iszlám köztársaság nőkre vonatkozó öltözködési szabályait, amelyek közé tartozik a kötelező hidzsáb viselése.

Néhány iráni sportoló úgy döntött, hogy a tüntetők támogatására nem énekli el a nemzeti himnuszt, és nem ünnepli meg győzelmeit.

Az Amini halála óta tartó elnyomásnak az oslói székhelyű Iran Human Rights nevű csoport szerint közel 400 halálos áldozata van.

Magyar származású fegyverekhez juthattak az iráni tüntetők?

Különleges videó terjed az interneten.