Több mint félmillió dollárért keltek el Bob Dylan szerelmes levelei

A fiatal Bob Dylan középiskolai barátnőjének írt megható és néha szinte jövőbe látó személyes levelek gyűjteménye közel 670 000 dollárért kelt el egy neves portugál könyvesbolt árverésén.

A portugáliai Portóban található Livraria Lello, amely „a világ legszebb könyvesboltjaként” hirdeti magát, azt tervezi, hogy a 42 kézzel írott levélből álló, összesen 150 oldalas archívumot teljes egészében megőrzi, és a Dylan-rajongók és tudósok számára tanulmányozhatóvá teszi – közölte az RR Auction aukciósház pénteki közleményében.

A minnesotai Hibbingben született Dylan 1957 és 1959 között írta a leveleket Barbara Ann Hewittnek, amikor még Bob Zimmerman néven volt ismert.

A levelek betekintést nyújtanak életének egy olyan időszakába, amelyről nem sokat tudni.

Figyelemre méltó, hogy néhány levélben Dylan arról ír, hogy megváltoztatta a nevét, és azt reméli, hogy egymillió lemezt ad el. Évtizedekkel később a most 81 éves Dylan, aki 2016-ban megkapta az irodalmi Nobel-díjat, mintegy 125 millió lemezt adott el.

A fiatal zenész Hewitt iránt érzett vonzalmát is kifejezi, meghívja egy Buddy Holly koncertre, apró versrészleteket tartalmaz, és olyan dolgokról beszél, amelyek középiskolások generációit foglalkoztatták, mint az autók, a ruhák és a zene.

Az árverésen több más Dylan-emléktárgyat is eladtak, köztük egy 24 „Cím nélküli verset” tartalmazó archívumot, amely akkor íródott, amikor az énekes-dalszerző a Minnesotai Egyetemre járt, és amely közel 250 000 dollárért kelt el; valamint az egyik legkorábbi ismert, dedikált Dylan-fényképet, amely több mint 24 000 dollárért kelt el.

(Times of Israel/AP)

Prieger Zsolt: „Jeruzsálem az egész univerzum fővárosa”

Az Anima Sound System együttes frontembere Izraelről, antiszemitizmusról, függetlenségről és hitről is mesél interjúnkban.