A baloldali milliárdosok furcsa moralitása

Sam Bankman-Fried a legveszélyesebb és legnevetségesebb példája Amerika legmérgezőbb és legbizarrabb kultúrájának.
Ha nem létezne, akkor ki kellene találni – írja Victor Davis Hanson, amerikai történész az American Greatness oldalán. 

A 30 éves Sam Bankman-Fried FTX Bitcoin-birodalma romokban hever. Pontosabban az ő „buta játéka” kriptopénzváltója életek ezreit tette tönkre. Elektronikusan talán egymillió befektetőt rabolhatott ki, és velük együtt több száz nagy intézményi befektetőt – kezdi a szerző.

„Rejtélyes módon csak a félidős választások lezárása után tudtuk meg hirtelen, hogy ez a baloldali „filantróp” és a demokrata politika jótevője, a média megatámogatója, a szövetségi értékpapír-felügyelettől védett szélhámos több milliárd dollárt csapolt le, veszített el, rejtett el vagy költött el mások pénzéből”

– írja Hanson.

„Ennek eredményeképpen a Bahamákon sütkérező, adókikerülő, poliamor szibarita és a progresszív erkölcscsőszök szívtiprója most azt állítja, hogy nincs pénze arra, hogy teljesítse a saját befektetői felé tett pénzügyi kötelezettségvállalásait.”

Hogyan engedheti meg a civilizáció történetének legkifinomultabb pénzügyi rendszere, hogy egy erényt sugalló stréber majdnem tönkretegye? Hol volt a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság, az Igazságügyi Minisztérium, az IRS és az összes többi ábécé ügynökség, amelyek állítólag azért léteznek, hogy az olyanok, mint Bankman-Fried ne létezzenek? Hol van Merrick Garland és különleges ügyészei, az FBI a televízióban közvetített kommandós rajtaütésekkel és lábbilincsekkel? – teszi fel a kérdéseket a történész.

A szerző szerint hiába dicsekedett a vállalkozó, hogy ő csak másokért akar gazdag lenni, Bankman-Friedről hamarosan kiderülhet, hogy az amerikai történelem egyik legnagyobb, hitvány szélhámosa.

A cikk megemlíti, hogy Bankman-Fried 2020-ban dollármilliókkal halmozta el Joe Biden kampányát, és ezt 2022-ben is megtette, még nagyobb összegekkel támogatta a kongresszusi jelölteket.

„Az FTX PR-karja a szokásos erénybeszédet árasztotta magából – beleértve a közelgő, több milliárd dolláros ajándékozás ígéretét is – utópisztikus, demokrata és progresszív ügyekért. A média pedig a saját kedvenceiről áradozott, miközben a demokraták védelmét igyekezett megvásárolni” – írja Hanson.

A „menedzserek forradalma” — Kik Amerika technokrata urai?

Ma az igazi töréspont nem jobb és baloldal között van Amerikában, hanem a bennfentesek szűk elitje és a kívülállók tömege között – állítja Michael Lind, amerikai akadémikus és író új könyvében.

Mik voltak az FTX erkölcsi magjai?

A cikk leírja, hogy Bankman-Fried a progresszív, erkölcsös stanfordi kampuszon nőtt fel, két keresztes hadjáratot folytató stanfordi jogászprofesszor fiaként.

SBF-et egy exkluzív Hillsborough-i magánakadémián nevelték és készítették fel, mielőtt az MIT-re küldték volna.

‘A Bankman-Friedhez hasonló progresszív lelkek annyira nem bíznak a kapitalizmusban, hogy ő például Bahamákra vonult vissza, hogy maximalizálja a kapitalista rendszer hasznát. Ott elfogadta a hedonista életmódot, az adókedvezményeket és a szabályozás hiányát, mindezt azért, hogy az adófizetőket több százmillió dollárnyi jövedelemadó-bevételtől megrövidítse”

– írja Hanson.

A szerző szerint az ilyen keselyűkapitalizmus lényege, hogy a fiatal, hangos baloldali hipszterek, rongyos ruhákban „méltányosságról” és „igazságosságról” beszélnek és arra használhatják a rendszert, hogy legyőzzék a rendszert.

A 21. századi globalizált gazdaság soha nem látott vagy elképzelt gazdagsággal telítette meg a San Francisco és San Jose közötti folyosót. A kedvezményezettek számos dolgot felfedeztek az ultragazdaggá válás és az ultragazdagság megőrzésének művészetéről.

„Az egyik, hogy soha nem kellett aggódniuk az élet alapvető dolgai miatt, amelyek az ország másik 99 százalékát foglalkoztatták – megfizethető üzemanyag, élelmiszer és lakás, biztonságos utcák, valamint tisztességes és legális bevándorlási rendszer.

Tehát progresszív utópistáknak adhatták ki magukat – erkölcsi felsőbbrendűségüket hangoztatva a médiában, pénzt öntve a Demokrata Pártba, alapítványokat finanszírozva, amelyek a woke ügyeknek, az éghajlatváltozásnak, a sokszínűségnek, a méltányosságnak és a befogadásnak szentelték magukat – és mindvégig nem voltak kitéve saját magasztos programjaik következményeinek”

– írja a történész.

Sam Bankman-Fried a legveszélyesebb és legnevetségesebb példája Amerika legmérgezőbb és leghátborzongatóbb kultúrájának. Ha ő nem létezne, akkor egy hozzá hasonlót kellene kitalálni – zárja Victor Davis Hanson.

A teljes cikket itt olvashatja. 

Az amerikai woke forradalom

Michael Lind szerint az amerikai kultúra változása 2010-2012-re tehető.

A véleménycikkek nem feltétlenül tükrözik a Neokohn szerkesztőségének az álláspontját.