Amerika arra kéri Izraelt, hogy akadályozza meg a Palesztin Hatóság összeomlását

Egy magas rangú Biden-kormányzati tisztviselő, aki a héten Izraelbe látogatott, sürgette a biztonsági tisztviselőket, hogy tegyenek lépéseket a Palesztin Hatóság megerősítésére, miközben egyre nagyobb aggodalomra ad okot, hogy a Palesztin Hatóság az összeomlás szélén áll – mondta egy, az ügyet ismerő tisztviselő szombaton a The Times of Israelnek.

Hady Amr, az izraeli és palesztin ügyekért felelős amerikai helyettes államtitkár-helyettes több izraeli tisztviselővel folytatott megbeszélést, köztük az IDF magas rangú vezetőivel.

Amr elmondta, hogy az USA elvárja Izraeltől, hogy haladjon előre a korábban megígért projektekkel a palesztin megélhetés javítása és a palesztin gazdaság megerősítése érdekében.

Amr aggodalma a Palesztin Hatósággal kapcsolatban azután hangzott el, hogy Ronen Bar, az izraeli Sin Bét vezetője a hét elején figyelmeztette Benjámin Netanjahu miniszterelnök-jelöltet, hogy a palesztin kormány összeomolhat, ami komoly biztonsági problémákat okozhat.

Izraeli biztonsági tisztviselők az elmúlt hónapokban arra figyelmeztettek, hogy a Palesztin Hatóság kezdi elveszíteni az ellenőrzést Ciszjordánia északi részén, különösen Náblusz és Dzsenín városokban.

A Palesztin Hatóság teljes összeomlása Izraelt arra kényszerítené, hogy a jelenleg általa ellenőrzött területeken átvegye a biztonsági és polgári ügyek irányítását.

Az IDF régóta a Palesztin Hatósággal való biztonsági koordinációnak tulajdonítja sok ciszjordániai és izraeli terrortámadás megelőzését. Nemrégiben izraeli biztonsági tisztviselők megjegyezték, hogy a Palesztin Hatóság rendőrsége döntő szerepet játszott az Oroszlánbarlang nevű terrorcsoport felszámolásában Ciszjordánia északi részén.

Egy bátor orvos kitálalt a rendszerszintű palesztin korrupcióról

Dr. Haitham al-Hidri évekig volt vezető beosztásban a Palesztin Hatóság egészségügyi minisztériumában.