Történelmi: Azerbajdzsánnak nagykövetsége lesz Tel-Avivban

Azerbajdzsán lesz az első síita muszlim többségű állam, amely nagykövetséget nyit Izraelben, miután a parlament pénteken jóváhagyta.

Az új nagykövetség, amelyről a The Jerusalem Post múlt hónapban számolt be, Tel-Avivban lesz, ahol az országnak már van egy turisztikai és egy kereskedelmi képviseleti irodája. Izrael és Azerbajdzsán 30 éve ápol kapcsolatokat, és 1993 óta van izraeli nagykövetség Bakuban.

Jair Lapid leköszönő miniszterelnök méltatta a döntést, és Azerbajdzsánt Izrael fontos partnerének nevezte, amely a muszlim világ egyik legnagyobb zsidó közösségének ad otthont.

„A nagykövetség megnyitásáról szóló döntés az országok közötti kapcsolatok mélységét tükrözi” – tette hozzá Lapid. „Ez a lépés az izraeli kormány azon erőfeszítéseinek gyümölcse, hogy erős diplomáciai hidakat építsen a muszlim világgal”.

Isaac Herzog elnök az év elején levelet írt az Izrael és Azerbajdzsán közötti 30 éves kapcsolatok tiszteletére, és meghívta Alijevet, hogy látogasson el Izraelbe és nyisson nagykövetséget.

Azerbajdzsán a múltban habozott nagykövetséget nyitni, részben azért, mert nem akart más, muszlim többségű államokat elidegeníteni, vagy Iránt provokálni.

Izrael és Azerbajdzsán szoros védelmi kapcsolatokat ápol. Külföldi jelentések szerint Jeruzsálem drónokat szállított Bakunak, amelyeket az Örményország elleni háborújában használtak. A Stockholmi Nemzetközi Békekutató Intézet megállapította, hogy Azerbajdzsán 2016-2020 közötti fegyverimportjának 69%-a Izraelből származik, ami Izrael fegyverexportjának 17%-át jelenti ebben az időszakban. Az Izraelbe importált kőolaj mintegy 40%-a Azerbajdzsánból származik.

Mit keres Izrael a Dél-Kaukázusban?

Az Azerbajdzsán és Izrael közötti együttműködés éveken át alacsony médiafigyelem mellett zajlott, azonban nemrég a második hegyi-karabahi háború kapcsán (igaz csak rövid időre) újra a nemzetközi érdeklődés homlokterébe került. Hende Olivér írása.