Recesszióba került az orosz gazdaság

Oroszország GDP-je 4 százalékkal csökkent az év harmadik negyedévében az egy évvel korábbihoz képest – közölte a Roszsztat, az orosz statisztikai hivatal. Ez a második negyedévi 4,1%-os GDP-csökkenést követte, ami azt jelenti, hogy az ország két egymást követő negyedéves csökkenés után az ország recesszióba került – írja a Business Insider.

Bár a tankönyvi definíció nem feltétlenül utal komoly visszaesésre – Oroszország harmadik negyedévi GDP-csökkenése enyhébb volt a korábban várt 7%-os visszaesésnél -, Elvira Nabiullina, az Orosz Nemzeti Bank elnöke kedden azt mondta, hogy az országnak „nagyon józanul, nyitott szemmel” kell néznie a gazdasági helyzetet, és fel kell készülnie bármilyen fejleményre – írja az Interfax hírügynökség.

„A helyzet könnyen romolhat” – mondta Nabiullina az orosz törvényhozóknak a hírügynökség szerint, hozzátéve, hogy szükség van a gazdaság szerkezetének átalakítására.

Nabiullina értékelése a gazdaságról azt követően hangzott el, hogy hónapok óta fokozódnak az Oroszország elleni szankciók az ukrajnai invázió miatt. A nemzetközi vállalatok tömegesen vonultak ki Oroszországból, míg a valuta- és aranytartalékok nagy részét befagyasztották a háború február 24-i kezdete óta.

Bár a növekvő energiaárak egy ideig támogatták az orosz gazdaságot, a jelek szerint most fordult a kocka – részben Vlagyimir Putyin elnök részleges mozgósítási parancsának köszönhetően, amely miatt sokan hagyták el az országot a sorozás elől.

Az Orosz Nemzeti Bank adatai szerint az ország gazdasági aktivitása szeptemberben jelentősen megtorpant.

Az orosz központi bank arra számít, hogy az ország gazdasága 2022-ben 3-3,5%-kal tovább zsugorodik – mondta Nabiullina.

„Oroszország most veszíti el a legjobb embereit” – összeomlóban az orosz oktatás

Denisz Szkopin, a Szentpétervári Állami Egyetem professzora elmondta, hogyan hat az ukrajnai háború az orosz oktatási rendszerre.