Összesen már majdnem 9000 év börtönre ítélték a török „szexszekta” vezetőt

Adnan Oktar iszlám „teleprédikátort” és „szexszekta” vezetőt 8658 év börtönbüntetésre ítélte szerdán az isztambuli 30. számú legfelsőbb büntetőbíróság, miután a török média szerint terrorszervezet irányítása, szexuális visszaélés, szabadságtól való megfosztás, zsarolás, pénzmosás és kémkedés vádjával perét újratárgyalták.

A szektához tartozó 10 másik vádlottat szintén 8 658 év börtönbüntetésre ítélték.

Oktart, aki Harun Yahya néven írt könyveket, tavaly 1075 év börtönbüntetésre ítélték Isztambulban 236 másik vádlottal együtt, akiket azzal vádoltak, hogy szervezetének segítői vagy tagjai voltak, bár az ítéletet később egy felsőbb bíróság fellebbezés alapján hatályon kívül helyezte.

Oktart eredetileg 2018-ban tartóztatták le több száz követőjével együtt az isztambuli rendőrség pénzügyi bűncselekményekkel foglalkozó egységének vizsgálatának részeként, amely a villájában tartott rendőrségi razziához vezetett, és amelynek során kiderült, hogy egy iszlám szekta álcája alatt bűnszövetkezetet működtetett.

A bírák 215 vádlott, köztük 72 jelenleg is fogva tartott személy sorsáról mondták ki végső ítéletet, ami szertefoszlatta Oktar reményeit, aki a korábbi tárgyalásokon tett nyilatkozatai szerint bízott abban, hogy a perújrafelvétel a szabadlábra helyezéséhez vezet – közölte a török média.

A döntés bejelentése után Oktar azt mondta:

„Teljes szeretettel vagyunk irántatok. Teljes bizalmunk van a kormányunkban. Örülünk a döntésnek. Isten hozta meg a döntést. Szép napokat élünk. Az iszlám fogja uralni a világot. Törökország gyönyörű ország lesz. Legyen a döntés hasznos”.

Oktar nemzetközileg ismert volt a saját A9 tévécsatornáján vezetett talkshow-járól, amelyben gyakran szerepeltek vallási viták és hiányos öltözetű nők.

A szektavezér állandóan fiatal nőkkel vette körül magát, akiket „cicáinak” nevezett, akik kinyilvánították neki az odaadásukat, és mozgalmának leghangosabb szószólói voltak.

Egy nő, aki korábban Oktar perében tanúskodott, azt mondta, hogy a férfi szexuálisan bántalmazta őt és más nőket is, és fogamzásgátló tabletták szedésére kényszerítette őket.

A rendőrség mintegy 69 ezer fogamzásgátló tablettát talált Oktár birtokán, amelyről a bírósági eljárás során azt állította, hogy bőrbetegségek és menstruációs problémák kezelésére használt.

Elfogták az isztambuli pokolgépes merénylet elkövetőjét

Kiderült, hogy melyik szervezet áll a merénylet mögött.